| 2019. augusztus. 10. | 2 perc olvasás

Mért ne etessük a vízimadarakat?

A madár- és természetvédelmi hatóságok, szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen. A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy ezen állatok etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. A kenyér pedig akár meg is betegítheti a madarakat.


fotó: Griechisch Tamás

Egy kis darab kenyér elég ahhoz, hogy felkeltse a figyelmét az Ibolya-tó szinte összes vadkacsájának. Az állatok hozzászoktak az etetéshez. A kollégánk által megkérdezett horgászok azt tapasztalják, hogy a madarakat télen-nyáron kiszolgálják élelemmel – főleg kenyérrel – a tóhoz érkezők, sőt láttak olyan tőkés récét is, amelyik már kézből etethető.

– A vízimadarak etetése összetett probléma és valójában egy öngerjesztő folyamatként mutatkozik meg – tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportja részéről Dr. Hadarics Tibor zoológustól. – A madarak odaszoknak egy területre és elvesztik a vonulási kényszerüket, így télen is ezeken a kialakult etetőhelyeken maradnak, ahol előfordulhat, hogy egy nagyon hideg éjszaka belefagynak a vízbe. A következő évben aztán egyre több állat marad ezeken a területeken hatalmas csoportosulásokat alkotva, amiben növekszik a madarak között az agresszió és nagyobb a betegségek terjedésének lehetősége is – részletezte.


fotó: Griechisch Tamás

A vízimadarak elsősorban növényi részekkel táplálkoznak, kijárnak a vizek mellé a gyepre, illetve a vízinövények leveleit fogyasztják. A hosszú ideig tartó egyoldalú kenyérdiéta pedig megbetegítheti a madarakat.

– A kenyérdarabok és sós rágcsálnivalók ha kinn maradnak, a hidegben megsavanyodhatnak és akár bélgyulladást is okozhatnak a tollasoknál – mondta Dr. Hadarics Tibor. - Újabban a hattyúknál megfigyelték az angyalszárny nevű betegséget is, ami a fiókáknál jelentkezik és a csont, valamint a tollnövekedés zavarában nyilvánul meg. Ahogy azt a kór neve is mutatja, a beteg egyedeknek az evezőtollaik angyalszárnyszerűen szétállnak, elvesztik röpképességüket, így a ragadózóknak is könnyebben áldozatul esnek.

A szakemberek szerint fontos megérteni, hogy a vadon élő állatoknak nem a "szeretetünkre", hanem értő, a szabályokat betartó tiszteletre van szüksége. Ezzel biztos, hogy semmilyen veszélyt nem idézünk elő számukra.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek