| 2016. október. 12. | 1 perc olvasás

Mesélő kedvű handlerosok

Szeptember vége a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájában a népmesék jegyében telt: a hagyományt folytatva szeptember végén mesevetélkedővel és mesemondó versennyel idézték meg Benedek Elek szellemét a diákok.

Az iskola aulájában játékos feladatok megoldásával élhették át a fiatalok A tizenkét varjú című népmese kalandjait, érthették meg a történet tanulságait.

– Két héttel a vetélkedő előtt kaptunk egy feladatlapot, amelyen a megválaszolandó kérdéseken kívül kreatív feladványok szerepeltek – meséli Török Annamária, aki a mesemondó versenyen 2. helyezést ért el. – Újrahasznosított alapanyagok felhasználásával kellett többek között a mese minden hőséből ujjbábot készítenünk, egy kiválasztott szereplőből pedig marionettbábot.

A játékos versenyen 3–4 fős csapatok indultak. Beugró feladatként madaras közmondásokat értelmeztek a tanulók, majd a vetélkedő hét állomásán álltak ki olyan próbatételeket, mint például asztalterítés 12 fő részére, varjúvá változtatás, ing- és gatyavarrás papírból, szárnykészítés tortaalátétből. A játékos megmérettetést a 11. M osztályos csapat nyerte. A vetélkedő jómadárrá avatással ért véget. 


fotó: Németh Péter

Az iskolából hatan neveztek a mesemondó versenyre, amelyet a Hermann Alice Óvoda Halász Utcai Tagóvodájában rendeztek meg.

– Egy szabadon választott népmesét mondtunk el a gyerekeknek a saját szavainkkal – folytatja az első helyezett Mikics Erika, aki 7 éves húga mellett tett szert óriási gyakorlatra a mesélésben. – Rettenetesen izgultam, mert nem volt egyszerű A só című mesét a kicsik nyelvére lefordítani.

Végh Vanessza harmadik helyezést ért el A bujdosó macska című népmesével. A 11. M osztályos lány rendkívüli élményként élte meg, hogy a gyerekek csillogó szemekkel hallgatták végig az előadását.

Legnépszerűbb cikkek