| 2022. január. 11. | 2 perc olvasás

Meseösvény épül Sopronkövesden is

A soproni parkerdő Boszorkány túraútjához hasonló, tematikájában azonban más meseösvény készül a sopronkövesdi Agghegyen. A tervek szerint tavaszra elkészülnek a nagyobb feladatokkal, az ünnepélyes átadót pedig nyárra tervezik – közölte az önkormányzat.

Az Agghegyen egykor állt Széchenyi-vadászház adta Fülöp Zoltán sopronkövesdi polgármesternek az ötletet, hogy a Károly-magaslati Boszorkány meseösvényhez hasonló, gyerekeket és szüleiket közösen a Kotecsi parkerdőbe csábító attrakció legyen a településen. A soproni meseösvény ötletgazdája, Ábrahám Zsuzsanna örömmel mondott igent a felkérésre, és kidolgozta az új meseösvény részleteit. Az elmúlt hetekben megkezdődött a kivitelezés, az út hivatalos kimérése után már a földmunkákat végzik.

A Cifra-híd túloldalán alakítják ki a parkolót, az ösvény állomásai a Füles-patakon átkelve kezdődnek, amiken játékos ügyességi feladatokat oldhatnak meg a gyerekek - mondta a részben már kialakított ösvényről Fülöp Zoltán. A feladatok nagy része kötődik a helyhez, a látogatók az erdőről, az ott élő állatokról és a vadászatról is tanulnak közben. Az állomások végén egy mesebeli figurákat is bemutató faszobor- és hintapark várja majd a gyerekeket és a felnőtteket. A korábbi sopronkövesdi fafaragó táborokban készült mesealakok is szerepet kapnak az ösvény állomásain.

Fülöp Zoltán polgármester a leendő hintapark helyét mutatja a Kotecsi Vendégház mellett
Fülöp Zoltán polgármester a leendő hintapark helyét mutatja a Kotecsi Vendégház mellett
Forrás: Sopronkövesdi Önkormányzat

Ábrahám Zsuzsanna elmesélte, hogy a meseösvény lényege az, hogy a gyerekek szabad levegőn mozogjanak, szüleikkel együtt érezzék jól magukat az erdőben és szeressék meg a természetet. A soproni állomásokhoz hasonlóan Sopronkövesden is játékos feladatokat kell majd megoldani. Például az egykori vadászház emlékére találták ki az állomások tematikáját, amelyben elsősorban az egyensúly és az erdő kap főszerepet – mondta. Kidőlt fatörzsön kell majd átkelni, alagúton átmászni, állatok nyomait megtalálni, emellett megelevenedik a lóvasút emléke is – sorolta a leendő feladatokat Ábrahám Zsuzsanna.

A meseösvény minden korosztálynak szól az egészen kicsi gyerekektől a kamaszokig, sőt a játékos kedvű felnőtteknek is élményt kínál majd, de lényege a szabadban tett közös, családi kirándulás. A beruházás turisztikai pályázati forrásból valósul meg. Az önkormányzat tervei szerint a későbbeikben a Franciska Major irányába egy kutyás tanösvényben folytatódhat a meseösvény.

 

Borítókép forrása: Sopronkövesdi Önkormányzat

Legnépszerűbb cikkek