| 2018. április. 22. | 1 perc olvasás

MESTER ÉS TANÍTVÁNY - Bors István és Soltra E. Tamás kiállítása

Bors István és Soltra E. Tamás közös Mester és Tanítvány kiállítását láthatja a nagyközönség a Liszt Központ Munkácsy-termében. A soproni Soltra E. Tamás másfél évig tanult Bors Istvántól, ez az idő nagy hatással volt a munkásságára, mégis különböző stílusban alkot a két művész. A tárlat május 3-ig tekinthető meg.

A különleges tárlat megnyitóján Pataki András, a Pro Kultúra Sopron ügyvezetője elmondta: mindig öröm, ha a Munkácsy teremben ilyen színvonalas kiállítás kerülhet a közönség elé. Az installáció különlegessége, hogy két olyan művész alkotásai láthatóak, akiknek munkássága, világnézete eltérő.


fotó: Griechisch Tamás

Bors István 1938-ban született Kaposváron, és 2003-ban hunyt el. Munkásságára jellemző volt a formák fokozatos elvonatkoztatása és a tér újraértelmezésének kísérletetémájuk pedig főként etikai kérdések voltak, ábrázolta például a hatalom és a kiszolgáltatottság fogalompárját is. Később a magyar népművészet és a népi kultúra felé fordult, és feldolgozott több gyermekrajzot és régi gyermekjátékot is. Kisplasztikáit többnyire viaszelvesztéses módszerrel készítette, szobrai legtöbbször bronzból, némelyek kovácsoltvasból és fából készültek.

A művész idén lenne 80 esztendős, ezért Budapesten volt egy emlékkiállítása, ennek kivonata került Sopronba, Soltra E. Tamás alkotásai társaságába. 

Soltra E. Tamás másfél évig volt Bors István mellett, aki nagy hatással volt későbbi munkásságára. Míg Bors István inkább szobrokat alkotott, addig Soltra E. az éremművészetet választotta, az utóbbi időben pénzérméket tervezett. A soproni művész mégis úgy gondolja: rengeteget kapott a kaposvári Bors Istvántól.


fotó: Griechisch Tamás

A tárlatot  Géger Melinda a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum művészettörténésze nyitotta meg.

A különleges Mester és Tanítványa kiálíltás május 3-ig tekinthető meg a Liszt Központ Munkácsy termében. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek