Metszik a veszélyes ágakat: A beteg fák helyére tavasszal újakat telepít a holding

A tél – ha éppen nem is esik a hó – bőven ad feladatot a Sopron Holdingnak. A zöldterület-gazdálkodási divíziójának munkatársai ebben az időszakban végzik el a fák, sövények, talajtakarók nyesését. Emellett begyűjtik a még a közterületen lévő avart, karácsonyfákat.

– A holding emberei Sopron hetvenöt utcájában négyezer-kétszáz fát nyesnek meg – mondta el a Soproni Téma megkeresésére Nagy Zsolt, a Sopron Holding vezérigazgatója. – Szükség esetén emelőkosaras daru is segíti a jelenleg is zajló munkálatokat. A nyesést a fafajra jellemző lombkorona-alakítás, valamint a száraz, balesetveszélyes ágak eltávolítása miatt kell megtenni. Az épületek homlokzatához közel eső ágak visszacsonkolása szintén kiemelt feladatot jelent.

Mint megtudtuk, a növények metszését a téli időszakban kell elvégezni, mert a fák, cserjefoltok, talajtakarók mélynyugalmi állapotában lassul a nedvkeringés, ezért az ilyenkor végzett nyesés kevesebb tápanyagveszteséggel jár. Mindez a fejlődésükre is kedvezően hat.

A holding emberei Sopron hetvenöt utcájában négyezer-kétszáz fát nyesnek meg.
A holding emberei Sopron hetvenöt utcájában négyezer-kétszáz fát nyesnek meg.
fotó: Németh Péter

– Fakivágásokat a téli időszakban akkor végzünk, ha az korhadt vagy száraz, vagy egészségi állapota miatt balesetveszélyessé válik – folytatta a vezérigazgató. – Beteg fákkal találkoztunk a többek között a Hársfa soron, a Jereván-lakótelepen és a Deák téren. A télen kivágott fákat a tavaszi fásítás során az utca jellegének megfelelő, várostűrő fajok ültetésével pótoljuk. Idén összességében harmincöt játszótérre és parkba tervezzük mintegy kétszáz fa ültetését.

Nagy Zsolt kiemelte, a fanyesésen és sövénynyíráson túl télen kiemelt feladat a karácsonyfák gyűjtése, aprítása. A száraz, csapadékmentes időszaknak köszönhetően az avart kézzel és géppel jó ütemben gyűjtötték be.

– A következő nagyobb feladat a tápanyag-utánpótlás, amely történhet szerves vagy szervetlen anyagokkal, valamint ahol szükséges, elvégezzük a téli lemosópermetezést is. Kíváncsian várjuk az ősszel kiültetett tulipán- és nárciszhagymák fejlődését, a virágágyások, körforgalmak tavaszi virágba borulását – zárta nyilatkozatát Nagy Zsolt vezérigazgató.

Legnépszerűbb cikkek