„Mi a franc van veled?” − tudod, honnan ered?

  2021. március 30. - www.sopronmedia.hu

Tudtad, hogy milyen betegség a radai rosseb, a fene, a franc és a frász?

Vigye el a radai rosseb. A fene essen belé. Törje ki a frász. Menjen a francba. Ezeket a szólásokat ma már csak indulataink kifejezésére használjuk, de bizony, mint átok, mindegyik egy betegségre utal.

A középkori Rada település, ma Nagyrada, Zala megyében található. Nagy Lajos királyunk a nápolyi hadjárata után Radán állított fel tábori ispotályt, azaz kórházat a hadjáratban megsebesült katonáinak a gyógyítására. Azonban a katonák nem csak harci sebeket hoztak haza Itáliából, hanem a szifilisz nevű betegséget is. Ez a ronda fekélyes betegség a radai rossz seb. Azonban egy másik elmélet szerint a radai rosseb nem a szifiliszre utal, hanem a községet 1711-ben sújtó pestisjárványra.

A franc is a szifilisz megjelölése volt, ami Franciaországban népbetegségnek számított a szabados életmódnak köszönhetően. Ezt a betegséget először (a 15. században) a francia király (VIII. Károly) seregében azonosították. Girolamo Fracastoro veronai orvos 1530-ban írott versének volt a címe a ”Syphillis”, miszerint egy Siphilus nevű pásztornak volt ez a nemi betegség a büntetése, amit egy birkától kapott el.

Szifiliszes betegek. A vérbaj a középkorban a leprához hasonlóan gyógyíthatatlan betegségnek számított (15. századi fametszet)

Szifiliszes betegek. A vérbaj a középkorban a leprához hasonlóan gyógyíthatatlan betegségnek számított (15. századi fametszet)

https://cdn.nwmgroups.hu/

A frász egy görcsös roham volt, nyavalyatörés vagy rángógörcs, ma epilepsziás görcsös rohamnak hívjuk. A rángógörcs már az ókorban ismeretes volt, több nevezetes történelmi személyiség, így például Nagy Sándor, a világhódító makedón király, Julius Caesar, a híres római hadvezér és államférfi, valamint Szent Pál is ebben szenvedett. Az epilepsziát az „őrült” zsenik betegségének is tartották. amire számos híresség, köztük Dante Allighieri olasz költő, Vincent Van Gogh holland festőművész, Pjotr Csajkovszkij orosz zeneszerző, Kirkegaard dán filozófus, Charles Dickens angol, vagy Fjodor Dosztojevszkij orosz író példa többek között.

A fene pedig a fekély, ami kiütéses sebekkel járó bőrbetegségek gyűjtőneve, amely „eszi, rágja a testet”. Egy 1798-as feljegyzés szerint a fene „kemény dagadás, de fájdalma igen nagy”.
A népnyelvben a fene az alábbi betegségeket jelölhette:

- hidegfene (a csont megbetegedése)
- melegfene (végtagokon jelentkező bőrbetegség)
- rákfene (az arcon megjelenő bőrbetegség)
- farkasfene (herpesz)
- lépfene (sertésbetegség)
- feketefene (üszkösödés)

Szifiliszes betegek gyógykezelése egy 17. századi rézmetszeten

Szifiliszes betegek gyógykezelése egy 17. századi rézmetszeten

WELLCOME LIBRARY, LONDON

Forrás: Internet

Borítókép: Nagy Lajos korának egyik legsikeresebb hadvezére volt (Egykorú csatajelenet az Anjou-legendáriumból)
Forrás: WIKIMEDIA COMMONS

Kérem, várjon... Kérem, várjon...