Mi fán terem az erdő? - A Soproni Egyetem is csatlakozott a kezdeményezéshez - VIDEÓ

Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával "Mi fán terem az erdő?" címmel indított három héten át tartó , szakembereket megszólaltató kampányt. A kampány során az erdő és biodiverzitás kapcsolatát Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese mutatta be.

A kezdeményezés egyik célja az erdő ökoszisztéma szolgáltatásainak - klímavédelem, erdőesztétika, élőhely és körforgás, biodiverzitás, megújuló termékek, kultúra és kikapcsolódás - bemutatása volt. Másrészt a szervezők rá szerettek volna mutatni, hogy az erdők több szempontból nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a életünkben, mert szinte semmi sincs a világon, ami annyi mindent tudna adni az embernek, mint az erdő.

A kampány során az erdő és biodiverzitás kapcsolatát Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese mutatta be, aki szerint napjaink egyik legfontosabb feladata az erdei ökoszisztéma komplexitásának, összetettségének megőrzése. Akkor cselekszünk jól ha tudatosan gazdálkodunk az erdővel, nem telepítünk bele olyan idegen fajokat - növényeket és állatokat - amelyek felborítják az eredeti rendjét. 

A professzor kiemeli, szükség van olyan erdőkre is, amelyek a génmegőrzést szolgálják, mivel ezek egyfajta mintául szolgálhatnak a jövő generáció számára. Feladatunk, hogy jól sáfárkodjunk a természettel, ne használjuk ki, ne használjuk el, adjuk tovább a következő nemzedékeknek.

A teljes videó itt tekinthető meg: 

A "Mi fán terem az erdő?" kampány témája szorosan kapcsolódik az Országfásítási Programhoz amelynek célja a meglévő erdőterület minőségi megőrzése és a fával borított területek jelentős növelése.

Legnépszerűbb cikkek