| 2023. január. 3. | 2 perc olvasás

Miért érdemes abbahagyni a dohányzást?

A leszokás sikerességéhez a dohányosnak motiváltnak kell lennie, pontosan meg kell fogalmaznia, hogy miért szeretne leszokni, mit nyerhet saját maga és a környezete azzal, ha a nemdohányzást választja? Számos érv szól a dohányzás elhagyása mellett.

Az utolsó rágyújtástól számított 20 perc elteltével már javul a vérkeringés a végtagokban. 8 óra múlva normalizálódik az oxigénszint és csökkenni kezd a szívinfarktus kockázata. 14 nap múlva könnyebbé válik a séta és a futás. Csökken a fáradtság érzése, az immunrendszer is ellenállóbbá válik az olyan betegségekkel szemben, mint például a megfázás vagy az influenza.

A tüdő már az első 24 órában tisztulni kezd. 3 hónap múlva a légzés sokkal könnyebbé válik, csökken a köhögés, zihálás. A tüdőkapacitás 9 hónap alatt akár 10%-kal javulhat.

Tévhit, hogy a cigaretta csökkenti a stresszt. A nikotinnak valójában egyfajta stimuláló hatása van, megnöveli a vérnyomást, emeli a pulzust és összeszűkíti az ereket. A rágyújtás nyugtató hatása abból ered, hogy a csökkenő nikotinszinttel együtt járó kellemetlen tüneteket szünteti meg. A tudományos vizsgálatok szerint a dohányzás feladásával alacsonyabb lesz a stressz-szint, emellett csökken a szorongásszint is.

A dohányzás a termékenységre is negatívan hat, csökkentheti a fogantatás esélyét. A dohányzásmentes élet azonban mind a nők, mind a férfiak esetében növeli a termékenységet.

A sok toxikus kémiai anyagtól, ami a cigarettázással a szervezetbe jut, az ízlelőbimbók és az orr teljesen elérzéketelenednek. A dohányzás feladása után már 24 órával észrevehetően javul az ízlelés és a szaglás.

A leszokás következtében lassul az arc öregedése. A haj is egészségesebb, fényesebb lesz, a hajhagymák tápanyagellátása javul. 3 hónap elteltével az íny megbetegedései, illetve a fogak idő előtti elvesztésének kockázata is jelentősen csökken.

A hosszú távon a dohányzók mintegy fele korábban veszíti életét olyan betegségek következtében, mint a szív-érrendszeri betegségek vagy a tüdőrák. Ha azonban feladjuk a dohányzást, a szívroham kockázata már egy év múlva a felére csökken. 10 év elteltével a tüdőrák, valamint a szájüregi, a nyelőcső-, a húgyhólyag-, a méhnyak- és a hasnyálmirigy-daganatok kockázata is csökken.

A cigarettázás anyagilag is megterhelő. A dohánytermékek adója folyamatosan növekszik, ezzel ösztönözve minél többeket a leszokásra. Napi egy doboz cigaretta elszívása esetén a dohányzás feladásával közel 60 ezer forintot is meg lehet spórolni havonta.

A dohányzás egy rossz szenvedély, amely egész életünket irányítja. A leszokás által újra magunkhoz ragadhatjuk a kontrollt.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek