| 2021. július. 13. | 2 perc olvasás

Mikor kapjon telefont a gyerek?

A járvány miatt sok felnőttnek fogyott el a szabadsága, ami miatt nyáron is kénytelen dolgozni. A gyerekek felügyelete nehézkessé vált. Sok diák marad otthon egyedül, vagy megy bentlakásos táborba. Ilyen helyzetben a szülő szeretne, ha távolból is, de felügyeletet biztosítani számára, ezért felmerül a kérdés: mikortól érdemes telefont venni a gyereknek.

Nyomógombos telefon, okos óra, okos telefon. A választék a modernizáció előrehaladtával egyre szélesebb, de a kérdés mégis felvetődik hány éves kortól kaphat a gyerek telefont? A nyomás egyre korábban jön el a szülők életében. Vagy a gyerek szeretne telefont, mert már mindenkinek van az osztályban, vagy a szülő érzi fontosságát, hogy elérje gyermekét a nap bármely szakában.

Spendelné Somogyi Éva családsegítő az alábbiak szerint vélekedik a kérdésről: „Tapasztalatom az, hogy általában akkor kapnak telefont a gyerekek, amikor fontossá válik a szülőnek, hogy elérje a gyereket, vagy a gyermek a szülőt, mert nincsenek a nap nagy részében együtt. Azonban a telefonhasználattal kapcsolatban, azt gondolom mindenképp kell beszélni a biztonságos internethasználatról, mert a telefon manapság már nem csak telefonálásra szolgál. A felügyelet nagyon fontos, hogy a szülőnek legyen rálátása arra, hogy mire használja a gyerek telefont és mit néz rajta. Vannak gyerekek, akik már kisiskolás korban kapnak különböző eszközöket, hogy a szülők elérjék őket.”

Spendelné Somogyi Éva családsegítő
Spendelné Somogyi Éva családsegítő

A szülői felelősség elengedhetetlen, hisz a készülék funkciótól függően, ha okos telefont kap a gyerek nem csak telefonálásra fogja használni. Figyelni kell, milyen alkalmazásokat tölt le a gyerek, milyen játékokat játszik rajta, mint ahogy a helyes internethasználatra is fel kell készíteni a diákokat saját biztonságuk érdekében.

Kozma Norbert Mobil Sziget telefonos szaküzlet eladójának tapasztalata szerint: "Már 9-10 éves kortól elindul ez az őrület. Sajnos azt tapasztalom, hogy már a gyerekeket is ezzel kötjük le a játék szempontjából. Én a szülőket tartom felelősnek ebben, mert véleményem szerint korai ebben a korban telefont adni a gyereknek. Én 13-14 éves kortól ajánlanám a mobiltelefonok használatát."

Kozma Norbert, eladó  Mobil Sziget
Kozma Norbert, eladó Mobil Sziget

Egyre fiatalabb korban kapnak a gyerekek telefont, de nem mindegy, milyen célból. Ha csak az a fontos, hogy tudjon telefonálni, elmondja, merre jár, mikor végez mondjuk az edzésen, arra tökéletesen megfelel egy nyomógombos telefon is vagy egy SIM kártyás okosóra. Így az internethasználat kontrolláltabban van jelen.

Kozma Norbert szakember véleménye: „A fiatalabb korosztálynak inkább a nyomógombos készülékeket ajánlanám, a nagyobbaknak pedig természetesen az okostelefont, hisz manapság már mindenki azon éli az életét. Az okosóra is inkább a nagyobb korosztálynak való, hisz a kisiskolások nem tudnak még rá vigyázni, nincs meg a felelősségérzetük, és túl drágák ahhoz, hogy csak úgy fogyóeszközként tekintsünk rájuk.

Minden esetben a szülő felelőssége, hogy mikor ad a gyerek kezébe telefont, és mire engedi azt használni. Egyre több fiatal lesz kütyűfüggő, és napjában képes 8-10 órát a készülék nyomkodásával tölteni. Ezt megelőzendő fontos felkészíteni és ellenőrizni a gyerekeket.

Címkék: telefon

Legnépszerűbb cikkek