December elején indul a karácsonyfaszezon, és egészen szentestéig válogathatunk a szebbnél szebb fenyők közül. A fa méretének csak a pénztárcánk és a nappalink belmagassága szab határt. A tökéletes fenyőfára rábukkanni kihívás, de közel sem lehetetlen feladat, ha pedig már megvan, az életben tartásáról is gondoskodnunk kell. Bár nagy divatja van a műanyag fenyőknek, sokan még mindig a hagyományos vágott fára szavaznak karácsonykor. Egyrészt óriási vita kerekedett abból, hogy a műanyag fákkal ugyan megmentünk élő fákat a kivágástól, de ugyanakkor hosszú távon többet árthatunk velük a természetnek. Nem tisztünk igazságot tenni ebben a kérdésben, viszont valószínűleg sokaknak jön jól néhány tanács azzal kapcsolatban, hogy miként lehet frissen tartani a vágott fenyőt.
Melyiket vigyük haza?
Az lenne a legfontosabb, hogy a fenyőt minél később vágják ki, éppen ezért érdemes magyar termelőtől vásárolni. A külföldről érkező fákat már október végén, november elején előkészítik a szállításra, hogy kellő időben eljussanak a távolabbi piacokra, árusítóhelyekre. Ezzel szemben a magyar termelők csak november végén, december elején kezdik a vágást.
A Nordmann-fenyő nagy előnye, hogy nem hullajtja a tűlevelét, hanem utóbbi rászárad az ágakra, viszont meglehetősen drága és kevésbé illatos. A lucfenyő a legolcsóbb, erőteljes illata garantáltan megidézi a gyerekkori ünnepek hangulatát, ám hamar kopaszodik. Az ezüstfenyő árban a Nordmann- és a lucfenyő között van, kellemes az illata, és bírja a meleget is.
Vizsgáljuk meg alaposan!
A Nordmann-fenyő esetében előfordulhat, hogy a törzse nem egyenes, ami komoly problémát okozhat a fa befaragásánál. Vegyük szemügyre alaposan a nekünk tetsző példányt, és ne csak a fa formájára koncentráljunk, hanem a törzsét is nézzük meg. A lucfenyőnél nem feltétlenül jelent rosszat, ha nem méregzöld, hanem kicsit sárgásabb a levele – ez döntően attól függ, hogy mennyire agyagos a talaj, amelyen termett. Amennyiben viszont az alsó ágakon látunk szárazabb részeket, inkább keressünk másikat. A klímaváltozás negatív hatását különösen az ezüstfenyők érzik, például a két méternél magasabb példányok belső ágai nemegyszer befüllednek – ezek biztosan nem maradhatnak vízkeresztig a lakásban.
Minél tovább tarsuk a szabadban!
Bár a legtöbb család napokkal, hetekkel korábban beszerzi az ünnep jelképét, arra ügyeljünk, hogy minél később kerüljön be a meleg szobába. A legjobb, ha fedett helyen, a kinti hőmérsékleten tároljuk egészen a szentestéig. Amennyiben megoldható, vegyük ki a szállítás megkönnyítése érdekében ráhúzott hálóból, ugyanis kibontva kisebb valószínűséggel árt neki a fagy. A fa a kivágását követően már nem vesz fel nedvességet, azaz teljesen felesleges vízbe állítani, a szakemberek nem ajánlják a vízzel tölthető karácsonyfatalpak használatát sem.
Csak frisset!
A kivágott fenyőfák frissességét még vásárlás előtt célszerű megállapítanunk. Állítsuk fel a fácskát, és tönkjével üssük a talajhoz. Ha hulló tűleveleket látunk, akkor válasszunk másik fát (vagy kérjünk árengedményt)! Hajlítsuk meg a fenyő egyik tűjét: ha gyorsan kirúgja magát, akkor friss, ha görbe marad, akkor már kiszáradóban van a fa.
Kerti vagy földlabdás karácsonyfa
Aki karácsony alkalmából megkönyörülne egy fenyőfán, az a kertben levő, tűlevelű, örökzöld fák közül is választhat egy alkalmasat, és azt feldíszítheti karácsonyfának. A kivilágított, kerti karácsonyfáknak pedig nemcsak a kert gazdája, hanem a járókelők is örülni fognak.
Közönséges luc – Picea abies
30-40 méter magas, koronája hengeresen kúpos. 1-2,5 cm hosszú levelei négyélűek, megszáradva lepotyognak. Páraigényes, az üde talajokat kedveli. A "legolcsóbb" mind közül. Városba nem való, mert gyakran megtámadja a lucgubacstetű. A leggyakoribb karácsonyfának való. Száraz levegőjű lakásban érdemes vízzel töltött karácsonyfatalpba állítani, különben hamar lehullanak a tűlevelei.
Ezüstfenyő – Picea pungens
Keskeny, kúpos koronájú, 20-30 méter magas fa. Szürkészöld, 2-3 cm hosszú levelei szintén négyélűek, és megszáradva lehullanak. Karácsonyfaként tovább bírja, mint a lucfenyő, viszont jóval drágább is. A közönséges luchoz képest jobban viseli a páraszegény környezetet és a városi levegőt.
Nordmann-jegenyefenyő – Abies nordmanniana
Tömött, kúpos koronájú fa, 20-30 méter magas is lehet. A lapos, gyümölcsös illatú, 2-3 cm hosszú levelek a hajtás felső részén félkörben állnak, rászáradnak az ágakra, nem hullanak le. A fonákon 2 viaszcsík látható, ez az egyik legfontosabb ismertetőjele. Igényes faj, fiatalon fagyérzékeny lehet. Szép koronája, fényes levelei és tűleveleinek megtartása miatt az egyik legdivatosabb karácsonyfa, ennek viszont el is kérik az árát.
Duglászfenyő – Pseudotsuga menziesii
Hazájában 100 méter magasra is megnőhet, nálunk csupán 20-40 méter magas. A lucfenyőhöz hasonló, de tűi sokkal hosszabbak és lágyabbak, megdörzsölve narancsillatúak, megszáradva sem hullanak le. A tűket letépve sebhelyek maradnak az ágakon. Közepesen igényes faj, kissé mészérzékeny. Faárusoknál ritkán találkozhatunk ezzel a fajtával.
Simafenyő – Pinus strobus
25-40 méter magas, kúpos koronájú fa. 5-15cm hosszú tűlevelei ötösével állnak, vékonyak, puhák, selymesek. Kérge sima. Páraigényes, mészre érzékeny. Kedvezőtlen körülmények között gyakran megtámadja a gyapjastetű.
Erdei fenyő – Pinus sylvestris
20-30 méter magasra is megnőhet. Fiatalon a koronája kúpos, később szabálytalanná válik. Törzse sárgás-vöröses. 3-7 cm-es tűlevelei kettesével állnak, kékes vagy szürkészöld színűek, közepesen merevek. A rügyek nem gyantásak. A talaj és a klíma iránt közepesen igényes.
Fekete fenyő – Pinus nigra
Az előző faj közeli rokona, az egyik legtűrőképesebb fenyőnk: szélsőséges környezeti feltételek közt is elvegetál. Ennek "köszönhető" agresszív terjeszkedése olyan területeken is (főleg homokra telepítették), ahol tájidegen elemként kiszorítja az ottani életközösséget. Tobozát (nagy rózsatoboz) koszorúkötéshez használják. Illatos, a szobai klímát is jól bírja, de tűlevelei kiszáradva különösen szúrnak. Aki húsvétig folyamatosan ünnepelni szeretne, ilyen fajtát válasszon.
Források: balintgazda.hu, glamour.hu, lakaskultura.hu
Képek forrása: istockphoto