| 2020. április. 8. | 2 perc olvasás

Minden családtámogatás elérhető lesz a jövőben, ahogy eddig

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tájékoztatójával kezdődött az operatív törzs szerdai beszámolója.

Az államtitkár kiemelte, hogy minden családot érint a koronavírus-járvány.

„Minden családtagunkért aggódunk és nehéz, hogy az idősebb családtagoknak nélkülözniünk kell a jelenlétüket. Az sem könnyű, hogy a gyerekek nem járnak bölcsődébe, óvodába, iskolába. Velük foglalkozni, tanulni kell. Mellettük pedig ott a munka. Így egyszerre kell helytállni minden területen” – hangsúlyozta.

Könnyebb legyen családot alapítani

Kiemelte, hogy 2010 óta dolgozik a kormány azon, hogy könnyebb legyen családot alapítani Magyarországon. Mostanra jutottunk el oda, köszönhetően a kormány által bevezetett segítségeknek, támogatásoknak, hogy ez már jelentős eredményeket hozott. A demográfiai adatok is alátámasztják mindezt. Mint mondta, négy évtizede nem látott csúcson volt a házasságkötések száma az év elején, emellett pedig 1200-zal több gyermek született az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

„Továbbra is azon dolgozunk, hogy mindenkinek könnyebb legyen családot alapítani. Ez a cél pedig továbbra is kiemelten fontos a veszélyhelyzet idején is” – tette hozzá.

Novák Katalin kifejtette, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben a családok, a családtámogatások megvédése kiemelt feladata a kormánynak. Ennek keretében pedig minden családtámogatás elérhető lesz a jövőben is, ahogy eddig. A járvány elleni védekezés ellenére sem vesz el forrásokat belőlük, sőt inkább bővíteni fogja a kormányzat – fűzte hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár leszögezte, hogy emellett cél a munkahelyek megvédése, a vészhelyzet átvészelésének segítése, a fiatalok és az idősek támogatása.

A segítség legfontosabb szempontjai pontokba szedve

A családügyi államtitkár öt pontban foglalta össze prioritásokat.

1. A családtámogatások megvédése. 2. A munkahelyek megőrzése. 3. Segítünk átvészelni a vészhelyzetet. 4. támogatjuk a fiatalokat. 5. Idősekre is gondolunk.

A jelzáloghitel elengedésének lehetőségére is felhívta a figyelmet a családok terheinek enyhítése érdekében. A beteg gyerekeket nevelők érdekében növelték az otthonápolási díjat. Senki nem eshet el ettől azért, mert a rászorultságot a szakemberek nem tudják fizikailag elvégezni. A rendkívüli helyzetben a jogosultság elbírálása történhet telefonon is.

A fiatalok támogatásáról elmondta, hogy átmenetileg nem kell fizetni a diákhiteleket. Ez azokra is vonatkozik, akik most igénylik az új, szabadfelhasználású diákhitelt.

Egyre többen hagyhatják el a kórházakat

Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek és a kórban elhunytak száma, de napról napra növekszik a gyógyultan távozottak száma is. Most már 94-en vannak, akik elhagyhatták a kórházakat.

„Az a két beteg is jól van, akik a lélegeztetőgépekről lekerült” – emelte ki.

Ismét hangsúlyozta, hogy valamennyi megyében jelen van a vírus, de minden településen előfordulhat megfertőződés.

Különös figyelmet fordítsanak az idősotthonok lakóik védelmére.

Több a szabálysértés

Kiss Róbert alezredes szerint jelentős mennyiségű egyéni védőfelszerelés érkezett Magyarországra kedden is. Összesen 5 repülő érkezett egyebek közt védőruházatokkal és orvosi szájmaszkokkal.

Kitért arra is, hogy a kijárási korlátozások ellenőrzése tovább folyik. Egy nap alatt 800-zal emelkedett a megszegésének a száma. Összesen 857 bírságot szabtak ki a rendőrök és 1053 feljelentés tettek. Emelkednek a hatóságilag elrendelt házi karanténok megszegése száma is.

Legnépszerűbb cikkek