| 2019. május. 7. | 2 perc olvasás

Minden gyermek juthasson el színházba!

A Minden gyermek juthasson el színházba! című országos kormányzati kezdeményezés most induló kísérleti programjába meghívták a Soproni Petőfi Színházat. A teátrumban májusban A pokoli puncspancs és a Kövek című előadásokat négy tankerület 27 iskolájának 1721 diákja tekintheti meg ingyen, úgy, hogy az utaztatásukat is az intézmény biztosítja.

Kidolgozta azt a programot az Emmi és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amely által a közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenes színházi, cirkuszi és komolyzenei koncertre, valamint táncelőadásra tud eljutni. Ennek a kezdeményezésnek az idei Lázár Ervin pilot projektjébe kapott meghívást a Soproni Petőfi Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a békéscsabai Jókai Színház. Ez annak is köszönhető, hogy a soproni teátrum élen jár az országban a színházi nevelési programjának eredményeivel, jó a kapcsolata az oktatási intézményekkel, s így kiemelkedő számban látogatják az előadásokat a fiatalok.

Most májusban négy tankerületből (soproni, sárvári, győri, szombathelyi) érkeznek diákok a program keretében a színházba. Az alsósok május 8-án és 9-én A pokoli puncspancs című zenés mesejátékot tekinthetik meg, míg a felsősöknek május 29-én, 30-án és 31-én a Kövek című zenés tanjátékot játsszák el.

A pokoli puncspancs:

Izgalmas versenyfutás az idővel: szilveszter délután öt órától éjfélig csupán hét óra áll rendelkezésére a két elvetemült varázslónak – dr. Lidérczy Belzebubnak és nénikéjének, Tyrannja Vampiriának –, hogy beváltsa a Sátánnak tett ígéretét, és ezer csapást zúdítson a világra. A fölöttébb káros páros kifürkészésére két esendő kémet küld házukba az Állatok Nagytanácsa: Maurizio di Maurót, a butácska, ám annál beképzeltebb kandúrt és Krakél Kareszt, a varjút.

Az alsósok május 8-án és 9-én A pokoli puncspancs című zenés mesejátékot tekinthetik meg
Az alsósok május 8-án és 9-én A pokoli puncspancs című zenés mesejátékot tekinthetik meg

Kövek:

Egy krimi kamaszokról kamaszoknak. Egy izgalmas előadás két srácról, akiknek történetében összemosódni látszanak a gyermeki játék és a felelőtlen tett határai. Az előadás – ausztrál eredetiből Békés Pál fordítását felhasználva – megtörtént esetet dolgoz fel, s két kallódó srác céltalannak látszó világába vezet el bennünket. A fiúk – kalandra vágyva – unalmukban köveket hajigálnak egy felüljáróról az autópályára, s „telitalálatuk” egy családapa halálát okozza.

 
A soproni színházban májusban A pokoli puncspancs és a Kövek című előadásokat négy tankerület 27 iskolájának 1721 diákja tekintheti meg ingyen, úgy, hogy az utaztatásukat is az intézmény biztosítja.

A felsősöknek május 29-én, 30-án és 31-én a Kövek című zenés tanjátékot játsszák el
A felsősöknek május 29-én, 30-án és 31-én a Kövek című zenés tanjátékot játsszák el

Legnépszerűbb cikkek