| 2016. szeptember. 16. | 2 perc olvasás

Minden soproni számára fontos lehet az október 2-i népszavazás

Az október 2-i népszavazás arról szól, hogy elfogadjuk-e a kötelező automatizmus alapján meghatározott és felső korlátok nélküli betelepítést, avagy nem – jelentette ki dr. Fodor Tamás a Soproni Témának. A polgármester arra kéri a soproniakat, hogy önmagunk biztonsága érdekében menjenek el szavazni.

– Polgármester úr, miért érzi fontosnak, hogy megossza véleményét a soproni emberekkel az unióban kvótareferendumnak nevezett népszavazásról?

– A polgármesternek esküje szerint kötelessége minden sopronit figyelmeztetni a lehetséges veszélyekre. Hangsúlyozom azonban, ez nem mások ellen irányul, hanem mindannyiunk védelmében. Fontos tudni, hogy Magyarország minden valódi menekültet befogad, és nemzetközi egyezményeknek megfelelően lát el. Azonban a migránsok között sokan vannak, akik a jobb élet reményében hagyták el hazájukat.

– Milyen veszély ellen kell megvédeni a soproniakat?

– Brüsszelben akarják eldönteni, hogy mennyi idegent kell befogadnunk Szíriából, Afganisztánból és számos észak-afrikai országból. Ott akarják eldönteni, hogy kivel éljünk együtt. Az október 2-i népszavazás pedig arról szól, hogy elfogadjuk-e a kötelező automatizmus alapján meghatározott és felső korlátok nélküli betelepítést, avagy nem. A népszavazás a demokrácia legfontosabb intézménye, az embereknek biztosít közvetlen beleszólási jogot, most éppen a kötelező betelepítés kérdésében. Amennyiben nem állunk ki magunkért, és nem megyünk el szavazni, akkor senki nem fog megvédeni bennünket. Az etnikai keveredés visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el, és állandósulnának a vallási és kulturális konfliktusok. Sopron már soha többé nem lenne az a város, amelyet annyira szeretünk és amelyre oly büszkék vagyunk. Mert ne legyenek illúzióink, ha lesz kötelező betelepítés, akkor Sopron sem lesz kivétel. Ez pedig országos és helyi szinten is vállalhatatlan terheket jelentene a közbiztonság területén, az egészségügyben, a szociális ellátásban és az oktatásban is, arról nem beszélve, hogy adott esetben önkormányzati bérlakásokat is igényelnének. A súlyt tehát nekünk kell a vállunkon vinni, és együtt kell élni a nem európai kultúra minden következményével.

– Ez utóbbi félmondatával mire utal?

– Például a soproni lányokra és asszonyokra, pontosabban arra, hogy miképp védjük meg őket, hiszen a migránsok kultúrájában teljesen más a nők szerepe, mint a mi társadalmunkban. Ezért is fordulhatott elő több európai városban, hogy migránsok fizikailag és szexuálisan molesztáltak nőket. Mi nem ilyen Magyarországot és nem ilyen Sopront képzelünk el.

– A döntés tehát a soproniak kezében is van!

– Igen, a döntés az ország 3200 településén élők kezében van. Kétezer önkormányzat már állást foglalt a kötelező betelepítés ellen, de most az emberek szava lesz a döntő. Ezért fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, a jövőnk forog kockán! Ez nem pártpolitikai ügy, mindenki a gyermekeiről, unokáiról, ezeréves nemzetünk jövőjéről dönt október 2-án. 

dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere
dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere
fotó: Soproni Téma

Legnépszerűbb cikkek