| 2016. október. 19. | 1 perc olvasás

Mindenkit hazavárnak!

Az ősszel megváltozott közlekedési viszonyokra hívja fel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a közlekedők figyelmét.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Rövidebb nappalok, esőáztatta utak, ködös szakaszok – mindezek növelik a közúti balesetek kockázatát.


fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, s legyen önmaga is tisztában azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.


fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A hetek múlásával egyre korábban sötétedik, látás útján nehezebbé válik a közlekedéshez szükséges információk szerzése, ezért gyakrabban kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, s tartalékizzó beszerzése. A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, ill. ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Itt ki kell emelnünk az autópályán való közlekedést, ahol a nagyobb sebesség miatt sokkal nagyobb a kockázat is. Nagyobb követési távolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek, azaz „koccanások” elkerülésére.


fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Legnépszerűbb cikkek