| 2022. február. 23. | 4 perc olvasás

Mindent a kutyusok ivartalanításáról

A gazdik számára mindig nagy fejtörést jelent, hogy mikor hoznak jó döntést: ha ivartalaníttatják a kutyusukat, vagy ha nem. Dr. Csigó Brigitta részletezte az eljárás mellett, illetve ellen szóló érveket. Az állatorvos és gazdi a Trükkiskola Suzyval szervezésében a Fertőrákosi Általános Iskolában is tartott előadást erről a sokakat érintő témáról.

Dr. Csigó Brigitta állatorvos és gazdi
Dr. Csigó Brigitta állatorvos és gazdi

Mik az ivartalanítás előnyei és hátrányai?

Egészségügyi szempontból a legnagyobb előnyként nőstény kutyáknál az időben végzett ivartalanítással a nemi traktust és az emlőket érintő daganatos elváltozások esélyének csökkentését tudom említeni. Emellett el tudjuk kerülni a gennyes méhgyulladást és az álvemhességet is.

Kan kutyáknál főként az idősebb korban jelentkező prostatát és heréket érintő betegségek előfordulásának csökkentése a cél. Ezek lehetnek például a benignus prostata hyperplasia (jóindulatú megnagyobbodás), következményes hólyaggyulladás, bélsárürítési nehézségek vagy gátsérv. A prostatát, a heréket és a végbéltájékot érintő daganatos megbetegedések előfordulásának a valószínűsége is csökken.

Gazdiként egy ivartalan kutya nagy előnye, hogy kevésbé reagál hevesen vagy akár dominánsan a környezetére és a fajtársaira.

Sok állattartó legnagyobb félelme az ivartalanítással kapcsolatban a műtét utáni időszakban az elhízás. Vannak alkatilag erre hajlamosabb fajták, viszont ez nagyban függ a gazdik hozzáállásától is. Az ivartalanítás után 2-2,5 hónap elteltével kezdődhet a szembetűnő súlygyarapodás. Ilyenkor javasolt az aktivitás növelése, a jutalomfalatok minimalizálása, illetve a mindennapi eleség mennyiségének csökkentése. A legtöbb esetben ezzel a ráfordított energiával meg tudjuk oldani a súlycsökkentést. Amennyiben ez sem vezet el a kívánt eredményhez, ajánlott kifejezetten ivartalanított állatoknak összeállított eleséggel folytatnunk a táplálást, melyek összetételüknél fogva hamarabb okoznak teltségérzetet, és sokkal kevesebb mennyiség lesz belőlük elegendő naponta.

Hátrányként említhető még szuka kutyák esetében az ivartalanítás után esetlegesen megjelenő inkontinencia (vizeletcsepegés), melynek hátterében feltehetőleg az ösztrogénszint csökkenése áll. Gyógyszeres kezeléssel a panaszok szinte minden esetben megszüntethetők.

Milyen eljárások léteznek? Melyiknek mi az előnye/hátránya?

A rutinszerű műtéti metódus szuka kutyák esetében az ovariectomia. Ez jelenti a petefészkek lekötését és eltávolítását a hasüregből. Sok esetben ezt az eljárást a műtéti traumatizáció minimalizálása és a műtéti altatás rövid ideje miatt választjuk.

A méhet érintő elváltozások meglétekor választandó eljárás az ovariohysterectomia. Ilyenkor a petefészkeken kívül a teljes méhet is eltávolítjuk. Ebben az esetben számolnunk kell a hosszabb műtéti sebbel és a hosszabb altatási idővel is. A méh eltávolításával együtt valamivel nagyobb a lehetősége a műtét utáni inkontinenciának.

Közkedvelt eljárássá vált a nőstény kutyáknál a laparoscopos ivartalanítás, amely során 2 vagy 3 munkacsatornán dolgozva távolítják el a petefészkeket, minimalizálva a műtéti traumatizációt.

Kan kutyáknál a rutin eljárás során a herezacskók előtt ejtünk kisebb vágást, így távolítjuk el a heregolyókat. Ilyenkor nagy előny, hogy felszívódó varratokkal vagy szövetragasztóval rögzítjük a bőrsebet, és a tulajdonosoknak nem kell varratszedéssel készülniük. Sokan tartanak ettől a megoldástól, hiszen a herezacskók szembetűnőek lehetnek közvetlenül a műtét után. A műtétet követő 1-1,5 hónap elteltével azonban az üres herezacskó jelentősen visszahúzódik, így rövidszőrű kutyák esetén sem lesz zavaró.

Amennyiben a herezacskót vagy a heréket érinti bármilyen egészségügyi probléma, vagy egyszerűen a tulajdonos kérése ez, végezhetjük a herék eltávolítását a herezacskó komplett eltávolításával együtt. Ilyenkor a bőrvarratokat 10-14 nap elteltével szedjük.

Milyen vizsgálatok szükségesek ivartalanítás előtt?

Minden esetben, kortól, nemtől és fajtától függetlenül javasoljuk az alap fizikális vizsgálatot és a műtét előtti vérvételt. Fontos, hogy minden altatással járó beavatkozás esetén számolnunk kell minimális rizikóval. Ezekkel a vizsgálatokkal tudjuk ezt a legkisebbre csökkenteni.

Idősebb betegeknél nem elhanyagolható a szív- és a hasi ultrahang jelentősége, valamint a kifejezetten időskori (geriátriai) bővített vérvétel.

Sürgősségi vagy rizikópáciensek esetén egyedileg bíráljuk el, hogy az adott helyzetben a betegnek mire van szüksége.

 

Mire kell odafigyelni ivartalanítás után?

Az altatás napján számolnunk kell bágyadtsággal, remegéssel, esetenként akár hányással is. A műtéti napot és éjszakát ezért javasolt minden állat esetében szobahőmérsékleten tölteni. Fontos a műtéti terület védelme, melyre több megoldás is létezik. A leggyakrabban a gazdik által alkalmazott megoldások az Erzsébet-gallér, körgallér vagy műtét utáni ruha használata. Ezeket varratszedésig vagy legalább 7-10 napig javasolt abban az esetben feltenni, amikor a kutyánk felügyelet nélkül marad. A helyileg kezelt műtéti sebek szebben és sok esetben gyorsabban gyógyulnak. Ez fertőtlenítésből és hámosításból áll, melyet naponta akár többször is javaslunk. A varratszedésig kerülendő teendők a labdázás, más kutyákkal folytatott aktív játék, fürdetés vagy póráz nélküli séta.

Párban élő kutyák esetén mit javasol?

Ellentétes ivarú kutyáknál az elsőként javasolt teendő a kutyák gondos elválasztása a tüzelés teljes időszakára. Ezt nagyon sokan nehezen tudják megoldani, akár még családi házon belül is. Amennyiben a szeparálás nem kivitelezhető, a másik lehetőségünk a kan kutya gyógyszeres kasztrációja. Ez egy hormonchip formájában történik, és az ivari aktivitást közel hat hónapig megszünteti. Miután a javasolt életkort betöltötték az együtt tartott kutyák, megfontolandó - a váratlan esetek elkerülése érdekében – az ivartalanítás.

Képek forrása: Trükkiskola Suzyval (Locsmándi Anita)

Címkék: állatorvos

Legnépszerűbb cikkek