| 1 perc olvasás

Mindent az új visszaváltási rendszerről

Július 1-től csak visszaváltható palackok hozhatók forgalomba Magyarországon. A raktárakból ugyan még kerülhet ki régebbi csomagolású palack, de várhatóan szeptember-októbertől már csak a visszaváltási logóval ellátott flakonok maradnak.

Az ország nagyobb áruházaiban REpont automata fog működni, de a kisebb boltokban vagy büfékben is lesz lehetőség kézi visszaváltással leadni a flakonokat.

A korábbiakkal ellentétben azonban már nem szabad laposra taposni a palackokat, hanem azokat épen kell elhelyezni az automatákban. Fontos, hogy a vonalkód látható legyen, az viszont nem számít, hogy kupakkal vagy anélkül helyezzük a gyűjtőbe. A visszaváltás ikonnal nem rendelkező palackokat a gép visszadobja, ezeket ugyanúgy, ahogy eddig a szelektív kukába kell dobni.

A visszaváltási díjat az automata utalványként adja vissza, ami levásárolható vagy készpénzre váltható, de később bankszámlára is kérhető lesz, vagy akár jótékony célra is fel lehet majd ajánlani.

Az új rendszernek köszönhetően még több hulladékot tudnak újrahasznosítani a szakemberek, így az nem a környezetünket szennyezi, hanem az életünket teszi fenntarthatóbbá. A visszavitt palackokat az automata összepréseli, az elszállítás után pedig szín szerint válogatják, majd egy bizonyos eljáráson keresztül újabb palackokat készítenek belőlük.

 

 

Borítókép forrása: Pixabay

Legnépszerűbb cikkek