| 2 perc olvasás

Mindszenty-emlékérmet kapott a nyugalmazott sopronkőhidai parancsnok

Március 24-én Zalaegerszegen ünnepélyes keretek között vehetett át Mindszenty-emlékérmet Fülöp István András nyugállományú bv. ezredes. Az elismerést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön korábbi parancsnokának.

Fülöp István András, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egykori parancsnoka mellett az ünnepségen Varga János, a Collegium Pazmanianum rektora, valamint a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola igazgatója vehette át a Mindszenty-emlékérmet.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944 márciusában nevezték ki Mindszenty Józsefet veszprémi püspökké, még ennek az évnek a végén háborúellenes megnyilvánulásai miatt őrizetbe is került. December 23-27. között kispapjaival együtt Sopronkőhidán raboskodott.

A Mindszentyneumban megtartott rendezvényen a vendégek megtekinthették a Mindszenty-életutat, valamint az egyházüldözést bemutató kiállítást, ezt követte a díjátadás.

Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja a volt parancsnokról tartott laudációban elmondta, hogy 2011. március 19-én Mindszenty József-emlékszobát és -emléktáblát avattak a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, a szentmise után Mindszenty-emlékkiállítás és szobortárlat nyílt, továbbá átadták a Mindszenty József egykori sopronkőhidai zárkájában kialakított, a bíboros hercegprímás személyes tárgyait bemutató emlékszobát.

Ettől kezdve az intézetben rendszeresen, minden évben megemlékeztek Mindszenty József fogvatartásáról. A Mindszenty József bíboros születésnapjához kapcsolódóan márciusban megrendezett megemlékezések, szentmisék, konferenciák Fülöp István Andráshoz kötődtek, aki ötletgazdája és megvalósítója volt ezeknek az eseményeknek. Bár ez nem tartozott a közvetlen feladatkörébe, mégis küldetésének tekintette a diktatúra alatt politikai okokból elítélt fogvatartottak emlékének megőrzését, ápolását

- tette hozzá Soós Viktor Attila.

Soós Viktor Attila méltató beszéde végén megköszönte Fülöp István András bv. ezredesnek, hogy Mindszenty József és az egykori politikai elítéltek emlékét ápolta, a nekik járó tisztelet megadását nagy odaadással és elkötelezettséggel végezte.

A Mindszenty Társaságot 2004. március 5-én alakították meg azzal a céllal, hogy Mindszenty József bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása emlékét megismertessék, teljes életútjának feltárását elősegítsék, egészséges kultuszát ápolják a hazai és a nemzetközi közvéleményben, kiemelten hangsúlyozva erkölcsi nagyságát és szilárd példaadását, ezzel is szorgalmazva boldoggá, szentté avatását.

A Mindszenty Társaság évente három alkalommal ülésezik a bíboros életútjában jelentőséggel bíró települések, helyszínek valamelyikén, és ezen alkalmakkor adják át a Mindszenty-emlékérmet és okleveleket – ez most is így történt.

Legnépszerűbb cikkek