| 2022. szeptember. 19. | 1 perc olvasás

Minikönyvtár nyílt Petőfi emlékére

Ismét Sopronba érkezett Zelei József kerékpáros békenagykövet, aki ezúttal Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából járja végig a költő életének fontosabb helyszíneit. A békenagykövet jelenlétében adták át a Petőfi Klub mini kávéházi könyvtárát a Liszt Központban.

„Petőfi Sándor nyomában” a Kárpát-medencében címmel indított béketúrát Zelei József azon települések között, ahol annak idején Petőfi Sándor is tiszteletét tette. A kerékpáros békenagykövet és Csiszár Szabolcs alpolgármester csendes főhajtással és koszorúzással emlékezett meg a Petőfi téren a költő szobránál.

- Szerdán Kiskőrösről, Petőfi születési helyétől indult a túra, ahol a helyi önkormányzat és a Petőfi-ház részvételével tartottak egy ünnepséget. Onnan – ahogy kronológiailag Petőfi élete alakult – Kiskunfélegyházára majd Kecskemétre, Szabadszállásra látogattunk. Onnan Kunszentmiklóson át, Budapest érintésével, Selmecbányára mentünk el. Így érkeztünk el Sopronba, ahol a költő katonaidejét töltötte – mondta el Zelei József kerékpáros békenagykövet.

 

Fotó: Máthé Alexandra

A Petőfi-emlékévben a Pro Kultúra új projekttel kedveskedik a soproni polgároknak. A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával a Liszt Központ aulájában kihelyezett polcon mindenki számára elérhetővé válik a Petőfi Klub Sopron kávéházi minikönyvtár. A könyvtárat Zelei József kerékpáros békenagykövet és Csiszár Szabolcs alpolgármester leplezte le.
- Nekünk nagyon fontos, hogy az emlékeinket ápoljuk, utcánk, színházunk intézményünk van elnevezve a költőről. A Petőfi emlékév kapcsán a Pro Kultúra és Zelei József közreműködésével egy Petőfi Klub kávéházi könyvtárat hoztunk létre, mely azt jelenti, hogy aki a Liszt-központban szeretne egy kávét elfogyasztani, leemelhet egy könyvet – akár Petőfi-kötetet – és elmerülhet benne.  
 

Fotó: Máthé Alexandra

A projekt célja, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk az olvasás fontosságára. A vendégek, akár egy kávé mellett elmerülhetnek a magyar irodalom világában. A könyveket a Liszt-központ körpultjában kölcsönözhetik ki az olvasók.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek