| 2019. szeptember. 30. | 2 perc olvasás

Miniszteri díjat kapott az STKH ügyvezetője

A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az önkormányzati rendszer - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hétfőn Budapesten. Pogácsás Tibor a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett ünnepségen felidézte: az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották a 40 év utáni első helyhatósági választások első fordulóját. Az eseményen kitüntették Kosztka Lászlót, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Pogácsás Tibor a helyi önkormányzatok napja alkalmából helyi önkormányzatokért miniszteri díjban részesítette - posztumusz - a XVII. kerület közelmúltban elhunyt polgármesterét, Riz Leventét (Fidesz-KDNP), akinek az elismerését családja veszi majd át. Miniszteri díjat kapott Bedi Gyula, Uszód község polgármestere, Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület dél-alföldi régiója és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének csepeli csoportja.

Kosztka László
Kosztka László
Sopronmédia archívum

Pogácsás Tibor kiemelte: 1990-ben "a politikai változások szervezeti átalakulásokban is megjelentek", és minden magyarországi településen kialakultak a helyi önkormányzatok. Hozzátette, "az idealisztikus, nem teljesen végiggondolt" önkormányzati rendszer kialakításakor az önkormányzatok a településen élők érdekében sokféle feladatot magukra vállaltak, de hamar be kellett látniuk, hogy az állam ezeket nem tudta megfelelően finanszírozni, ezért a költségvetésen keresztül, a stabil vagy csökkenő forrásokkal "indirekten" szabályozták az önkormányzatok feladatellátását. 

Az államtitkár emlékeztetett: az önkormányzatok 2010-re működőképességük határára jutottak, ezért döntött a kormány az önkormányzati adósságok átvállalásáról. Ezzel a települések visszakapták a pénzügyi szabadságukat és lehetőséget kaptak arra, hogy a működésüket finanszírozni tudják. Egyúttal átalakították az önkormányzatok feladatainak rendszerét is és áttértek a feladatfinanszírozásra.  

Pogácsás Tibor kitért arra, hogy az önkormányzatok esetében igazi ünnep a választás, amelyen az emberek értékelhetik a testület, azaz a választott vezetők által elvégzett munkát. Ez persze összefügg a költségvetési lehetőségekkel, a település földrajzi elhelyezkedésével, a gazdasági lehetőségekkel, de összességében mindenhol elmondható, hogy jelentős javulás történt - fogalmazott. Közölte: az október 13-ai választás tétje az, hogy az emberek hogyan ítélik meg, a polgármesterek, képviselők jól végezték-e munkájukat a település érdekében. Nem pártpolitikai tétje van az önkormányzati választásnak; az önkormányzati testületeknek megválasztásuk után az adott település érdekeit kell képviselniük - mondta.


Orbán Viktor miniszterelnök címzetes főjegyzői címet adományozott tartósan kiemelkedő tevékenysége elismeréséül Szalai Tibornak, a II. kerületi önkormányzat jegyzőjének és Turbucz Sándornak, Százhalombatta jegyzőjének; a szakemberek az elismerést Pogácsás Tibortól vehették át az ünnepségen.

 

Borítókép:BM

Címkék: STKH

Legnépszerűbb cikkek