| 2023. június. 16. | 2 perc olvasás

Miniszteri elismerésben részesült Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja

Ünnepélyes keretek között adták át az idei Szakképzési díjakat június 15-én, csütörtökön, Vácott. Az elismeréseket dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár adták át.

A rangos elismerésben azok részesülhetnek, akik példamutató munkájukkal hozzájárulnak a magyar szakképzés erősítéséhez. A 2020-ban alapított Szakképzésért díj a szakképzés és felnőttképzés területén legalább öt éve végzett eredményes, példamutató tevékenység elismeréséért adományozható. 

Szakképzésért Apáczai Csere János-díj elismerésben részesült Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja.

Králik Tibor több évtizedes kimagasló, precíz, innovatív szakmai tevékenysége és a szakképzés megújításában, fejlesztésében végzett elévülhetetlen érdemei, valamint a szakképzési minőségbiztosítási rendszer kidolgozásában és bevezetésében végzett tevékenysége elismeréséért vehette át a rangos kitüntetést.

Králik Tibor két év általános iskolai tanítás után több mint 40 éve a szakképzésben dolgozik. A Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Technikumban pedagógusként eltöltött 33 év – ebből 24 év igazgató - után kapott megbízást a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatói beosztására 2015. július 1-jén, majd 2019-től a kancellári pozícióra.

A Handler-iskolai igazgatósága alatt a szakképzés számos fejlesztésében aktívan vett részt, az iskola számos kiváló eredményt ért el ebben az időszakban. Az intézmény képzési szerkezetét a munkaerőpiaci igények alapján folyamatosan korszerűsítette. 1996-tól, az angliai tapasztalatok alapján, bevezette iskolájában a kompetenciaelvű moduláris szakképzési modellt.  Az intézményben megteremtette a szépészet ágazat és a művészeti képzés (Kreatív ágazat) feltételeit. Ezen ágazatok meghatározóvá váltak az iskola szakképzési rendszerében, országos elismertség mellett. Vezetése alatt az ország egyik legtöbb dobogós helyet elért iskolája lett a Handler a „Szakma Sztár” versenyeken (Szakma Kiváló Tanulója Verseny, Országos Szakmai Tanulmányi Verseny), ez az eredményesség azóta is töretlen. A duális szakképzésben is kiváló eredményt ért el vezetése alatt az intézmény, az alapozó tanműhelyi év után a tanulók 92%-a a gyakorlati képzésben tanulószerződéssel vett részt.

Főigazgatói tevékenysége idején, 2015-től a Soproni SZC hat szakképző intézményének munkáját irányította. 2019-től további két szakképző intézmény sikeres integrációját hajtotta végre a szervezetbe. Vezetői és menedzseri képességeinek köszönhetően a Soproni Szakképzési Centrumban többmilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, európai uniós, kormányzati és helyi forrásokból. Sikeresen bevonta a helyi vállalkozásokat a duális képzésbe, nagy hangsúlyt helyez a helyi szervezetekkel való mindenkori szoros együttműködésre. Aktívan részt vesz több társadalmi és szakmai szervezet munkájában.  

Kimagasló és elévülhetetlen a szakképzés megújításában, fejlesztésében végzett áldozatos szakmai munkája, az EQAVET-alapú szakképzési minőségbiztosítási rendszer kidolgozásában és bevezetésében végzett tevékenysége.

Minőségfejlesztés, minőségbiztosítás, szakképzés és oktatás témában egyaránt számos publikációja jelent meg. A mai napig szakmai oktatói és vezetői képzési tartalmakat készít, továbbképzéseket tart, szakmai és szakértői tanácsadást folytat a szakképzési minőségbiztosítás és a szakmai képzés módszertanára vonatkozóan.

Munkásságát számos korábbi állami, helyi és szakmai elismerés is igazolja.

Legnépszerűbb cikkek