| 2021. december. 10. | 4 perc olvasás

Miniszteri és kormánybiztosi tájékoztató a soproni gazdasági élet szereplőinek

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna stratégiájának kormánybiztosa pénteken a helyi gazdasági élet szereplőivel találkozott Sopronban. A találkozón a nemzeti gazdaságstratégia, versenyképesség-növelés, innováció és technológia, felsőoktatás, foglalkoztatáspolitika témakörben hangzott el előadás.

Dr. Farkas Ciprián polgármester a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: Sopron jelentős fejlődési pályán mozog, a fejlődés éveit éli. Ez azért különleges, mert 2015-ben Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor itt írta alá az első Modern Városok Program szerződését, ennek köszönhetően számos fejlesztés valósul meg a városban és környékén, amelyeknek a gazdasági élet szereplői is a nyertesei kell hogy legyenek. - December 14-én ünnepeljük a népszavazás 100. évfordulóját; annak idején soproniak döntése is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar haza talpon maradhatott. Nagy dolgok történtek akkor is, és nagy dolgok történnek most is a városban. Az M85-ös út tavalyi becsatlakozása és a Fertő-part fejlesztése - a gazdaságfejlesztési stratégia és a turizmus kapcsán - hoz olyan szintű fejlődést a város életében, amelyre eddig még nem volt példa. Sopron nyertese szeretne lenne a magyar kormány gazdaságfejlesztési törekvéseinek, ugyanúgy mint a soproni vállalkozások. Új ipari parkot hozunk létre a versenyképesség javítása érdekében – hangsúlyozta.


Fotó:Griechisch Tamás

- 2010-ben a magyarországi kormányváltással gazdasági fordulat is kezdődött. Egy csődközeli országot és gazdaságot fejlődő pályára tudtunk állítani. Ennek a gazdasági felemelkedésnek Sopron is nyertese. Sopron kiváló adottságokkal rendelkezik és mindössze tizenegy év jobboldali kormányzás után eljutottunk odáig, hogy ugyan a munkaerőhiánnyal meg kell küzdenünk, de egy pezsgő és fejlődő gazdasági környezet alakult ki. Mérföldkőnek számít, hogy az M85-ös úttal a város most már három csomópontról elérhető, és új gazdasági lehetőségek is meg tudtak nyílni minden a városban és térségében élők számára. A magyar kormánynak az az alapvetése, hogy az adócsökkentésre építi gazdaságélénkítési politikáját. A Covid-járvány sok nehézsége megmutatta azt, hogy ez helyes irány, hiszen jelenleg is erősödik a magyar gazdaság. A helyi közép- és nagyvállalkozások is részesei a kormány beruházásösztönzési támogatásainak, melyek soproni és térségbeli embereknek adnak munkát – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


Fotó:Griechisch Tamás

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos a tájékoztatón arról szólt, hogy mintegy másfél évvel ezelőtt Palkovics László javaslatára a kormány gazdaságfejlesztési övezeteket hozott létre, melynek keretében megalakult az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési régió is. - Abban bízhatunk, hogy a most kezdődő magyar fejlesztéspolitikai időszakban az észak-dunántúli régió különös figyelmet kap a pályázatok meghirdetésénél, a fejlesztési források elosztásánál, illetve a beruházásoknál egyaránt. A régió több szempontból is különleges: nemzetközi környezetéből adódóan ez a térség arra van ítéltetve, hogy motorja legyen a magyar gazdaságnak, ezért a környező külföldi régiókkal kell felvennie a versenyt. A jelek arra utalnak, hogy az országos fejlesztéspolitikai honorálja ezeket a célkitűzéseket, és olyan jellegű támogatásokat ad, amelyek a térség szereplői számára valós segítséget jelentenek a versenyképesség megőrzésében, fejlesztésében. Fontos fejlesztéspolitikai cél, hogy Sopron és térsége tudja tartani a versenyt Burgenlanddal, távlatosan pedig meg is haladja – részletezte a kormánybiztos.


Fotó:Griechisch Tamás

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter ismertette: a gazdasági fórumon négy fontos témát érintettek. - A Soproni Egyetem a felsőoktatási modellváltásnak köszönhetően önállóvá vált, a költségvetése pedig 2021 és 2022 között a 2,5 – 3 szorosára emelkedett. Az egyetem által meghatározott fejlesztésekre köztük a faiparral, az erdővel és erdészettel kapcsolatos területekre új forrásokat biztosítottak. Sopronban létrejött a legversenyképesebb, faiparral és erdészettel foglalkozó egyetem. Nem feledkezhetünk meg a desztináció szempontjából fontos pedagógusi és gazdálkodástudományi képzésekről sem – részletezte.

- A szakképzési rendszer átalakítása két évvel ezelőtt kezdődött meg. Fontos szempont volt, hogy a hallgatók igényeihez igazítsuk a oktatási struktúrát. Ehhez szükséges volt a szakképző intézmények attraktívabbá tétele. Az elmúlt két évben 8-10 %-kal emelkedett a szakképző intézményekbe jelentkező hallgatók száma. A szakképző intézmények finanszírozását is megemeltük, az oktatók bérei átlagosan 30 %-kal emelkedtek. Elkezdtünk egy programot amely, az intézmények eszközparkjának és infrastruktúrájának fejlesztését szolgálja – emelte ki.

- A kormány a magyar vállalkozások támogatására is kiemelt figyelmet fordít. A források 25%-át a GINOP 2020 keretén belül a magyar kkv-k fejlesztésére fordította. A vállalkozások technológiai váltással több mint 200 milliárd forintot nyertek Magyarországon. Sopron utat képez kelet és nyugat között, a közlekedés és szállítás területén is. Ma az M85-ös autóút következő szakaszának átadása is megvalósult, mely egészen az osztrák határig fog vezetni. Az erről szóló egyeztetések folyamatosan zajlanak az osztrák kollégákkal. A kormány döntött a Záhony-Sopron összekötő vasútvonal megépítése mellett, mely a versenyképesség javítására és a nemzetközi vasúti áruszállítás fejlesztésére is komoly hatással lesz. Sopron és Záhony között egy kétvágányú vasúti pálya lesz, ami alapvetően az áruszállítás fejlesztését szolgálja – ismertette a miniszter.


Fotó:Griechisch Tamás

Fotó:Griechisch Tamás

Fotó:Griechisch Tamás

Fotó:Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek