| 2023. január. 21. | 3 perc olvasás

Minősített Könyvtár címet kapott a Széchenyi István Városi Könyvtár

Átadták a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címet, valamint a Könyvtári Minőségi Díjat szombaton a magyar kultúra napja alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) tartott díjátadó ünnepségen. Az idén Minősített Könyvtár címet nyert el a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár is.

A kitüntetések azoknak a közművelődési intézményeknek és könyvtáraknak adományozhatók, amelyek a közművelődési és könyvtári szolgáltatások terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Kulturális és Innovációs Minisztérium azokat az intézményeket díjazta, amelyek kiemelkedő feladatellátásukkal, munkájukkal, mindennapi tevékenységeikkel segítik, erősítik a közösségeket, az egyéneket, folyamatosan és tudatosan sokat tesznek a közművelődésért, a könyvtári szolgáltatásokért és azok megújulásáért.

Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára elmondta: Kölcsey Ferenc arra figyelmeztet, hogy a kulturális javak válogatása során legyünk igényesek, keressük a hitelest, a minőségit, az értékeset. "Ezért felbecsülhetetlen és kitüntetett figyelemre méltó az önök munkája, mindennapi szolgálata" - mondta a díjazottakat méltatva.

Önök kézen fognak bennünket és vezetnek az értékek útvesztőiben. Élővé teszik a múltat, lüktetővé a hagyományokat, megszólítanak minket, és olyan szellemi-lelki kalandokra hívnak, amelyek jelentős mértékben, gyakran észrevétlenül alakítják identitásunkat, világlátásunkat

- tette hozzá.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Kiemelte: az egyik legfontosabb kultúrpolitikai célkitűzés a kulturális akadálymentesítés megvalósítása Magyarországon. Annak előmozdításán dolgoznak, hogy minden magyar ember számára elérhetővé váljanak a legelemibb kulturális-közművelődési lehetőségek - lakhelytől és jövedelmi viszonyoktól függetlenül. Ebben nélkülözhetetlen a közművelődési és közgyűjteményi intézményhálózat szerepe, valamint ezen szakágazatok zászlóshajóinak módszertani és elvi szakmai irányítói munkája - hangsúlyozta.

MTI/Koszticsák Szilárd 

Szólt arról is, hogy a könyvtári szakmának feladata és felelőssége beemelni a technika adta lehetőségeket szolgáltatásaiba, úgy, hogy közben ne veszítse el hagyományait, közösségformáló, nevelő, oktató és támogató küldetését. A közművelődés hasonló kihívásokkal néz szembe - tette hozzá.

Kiemelte: az Országgyűlés december 7-én hozott határozatában január 22-ét jogilag is a magyar kultúra napjává nyilvánította, Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye befejezésének 200. évfordulójára emlékezve. Az Országgyűlés támogatja és szorgalmazza, hogy e nap alkalmából olyan rendezvényeket szervezzenek az intézmények, amelyek megjelenítik Magyarország gazdag kulturális életét és előmozdítják a nemzeti kulturális hagyományok megőrzését.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Mi lehet méltóbb ünneplés annál, mint a kulturális élet hőseinek elismerése és fénybe helyezése?

- mondta, gratulálva a díjazottaknak.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója köszöntőjében a Himnuszról szólva kiemelte: immár 80 éve a nemzeti könyvtáré az a tisztesség, hogy Kölcsey műalkotását őrizze. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatukon a Himnusz mellett egy másik emblematikus remekmű, a Szózat eredeti kézirata is látható - tette hozzá.

A főigazgató köszönetet mondott azért, hogy az ország első könyvtárában együtt ünnepelhetnek a kulturális akadálymentesítést a testvér-szakterületeken végző könyvtáros és közművelődési szakemberek.

Kiemelte: a Minősített Könyvtár Cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályázatának lebonyolítását az OSZK egyik pillére, a Könyvtári Intézet végzi.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az idén Minősített Könyvtár címet nyert el a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár is. A díjat Horváth Csaba, igazgató és Csiszár Szabolcs alpolgármester vette át. 

A befektetett munka meghozta gyümölcsét. A Soproni Széchenyi István Városi Könyvtár elnyerte a Minősített Könyvtár címet. Gratulálunk igazgató úrnak és a könyvtár valamennyi dolgozójának!

- írta közösségi oldalán Sopron alpolgármestere.

A minősítés folyamata folytatódik, a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023-ban is meghirdeti a pályázatot, ez évtől már a közösségi színterek számára is - hangzott el a díjátadón.

Borítókép; Csiszár Szabolcs Facebook oldala 

Legnépszerűbb cikkek