| 2019. október. 17. | 1 perc olvasás

Mintegy 70 ezer virágot ültetnek ki Sopronban

A város több helyszínén zajlik az őszi virágültetés. Ennek keretében az 55 darab, összesen 3000 négyzetméter területű virágágyásra közel 70 ezer növényt ültetnek ki. A szakemberek a hidegtűrő növények esetén is a sokszínűségre törekednek.

- A virágágyásokba kontrasztosan ültetünk, vagyis egy élénk színű árvácskát egy sötétebb színű követ, illetve a kettő közé beteszünk egy tulipánhagymát is – vezetett be minket a dekoratív virágültetés egyik praktikájába Sallay Krisztián, a Sopron Holdig Zrt. Zöldterület-gazdálkodási Divíziójának vezetője.


fotó: Griechisch Tamás

A plántálás előtt az ideális feltételek biztosítása okán a szakemberek gondosan előkészítik a talajt az új növényeknek. - A nyáron kiültetett virágokat szeptember közepén-végén kiszedjük az ágyásokból, aztán felrotáljuk a talajt és a tápanyag utánpótlásról is gondoskodunk, csak ezután fogunk bele az őszi virágültetésbe, általában október elején, a hónap első hetében – fejtette ki Sallay Krisztián.

A virágágyásokba elsősorban árvácskát, tulipánt és nárciszt ültetnek, de a közelmúltban megjelent a díszkáposzta is. - 55 helyszínen, összesen 3000 négyzetméternyi területen ültetünk virágokat. Árvácskából mintegy 40 ezer darabot teszünk a földbe, 44 fajtából válogatva. A tulipánból 28 típusból 25 ezer darab kerül a soproni virágágyásokba, míg nárciszból 4 fajtából 3000 példány. Díszkáposztából körülbelül ezer darabot ültetünk ki, ebből a növényből 3 fajtát használunk – osztotta meg velünk a Zöldterület-gazdálkodási Divíziójának vezetője.


fotó: Griechisch Tamás

Az árvácska hidegtűrő virág, tehát ősszel is szépen díszítenek, de március-áprilisban kezdenek igazán virágozni. A tulipán és a nárcisz időjárástól függően február végén, március elején fogja szirmait bontani.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek