Mintegy hatmillió forintból megújult az Ágfalvi Tájház tetőszerkezete

Folyamatosan szépül az Ágfalvi Tájház, legutóbb hatmillió forintos támogatásból a teljes tetőszerkezet újult meg.

Az Ágfalvi Tájház olyan helytörténeti érték, amely bárki számára érdekes és értékes lehet. Az épületet folyamatosan fejleszti a helyi önkormányzat különböző önerős támogatásokból, legutóbb egy Leader pályázaton mintegy hatmillió forint hazai forrást nyertek, amelyből a tejes tetőszerkezetet újították fel – mondta Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Hozzátette, hogy a tájházzal párhuzamosan a település is folyamatosan és sokat fejlődik. Példaként említette, hogy tavaly mintegy 300 millió forintból új út épült Sopron és Ágfalva között a Magyar falu program keretében, emellett megújultak a katolikus és evangélikus szakrális terek, valamint idén – szintén a Magyar falu program keretében – egy aszfaltos utcát is felújítanak.

Kiemelte, hogy az önkormányzattal elkötelezettek aziránt, hogy a település minél jobban fejlődni tudjon.

Barcza Attila és Pék Zsuzsanna
Barcza Attila és Pék Zsuzsanna
fotó: Griechisch Tamás

Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere azt hangsúlyozta, hogy nagy szükség volt már a tájház tetőszerkezetének cseréjére, mert folyamatosan beázott az épület, amely miatt az állaga is romlott.

Felidézte, hogy a tájház Böhm Andrásnak, az ágfalvi Német Kisebbségi Önkormányzat egykori elnökének szülőháza volt, amely saját gyűjteményét tartalmazza. Erről a gyűjteményről 2017-ben készítettek leltárt, majd katalogizálták, így sikerült tájházzá nyílváníttatni az épületet. A tetőszerkezet felújításán túl az ágfalvi farsangot, vagy téltemetést is meg tudták rendezni a támogatásból – folytatta a polgármester, aki kiemelte, hogy a településnek ezt a rendezvényét, amikor a helybeliek jelmezbe öltözve vonulnak végig az utcákon, sokan látogatják Sopronból is.

Hozzátette, hogy a további fejlesztések, felújítások érdekében pályázatot nyújtottak be a Teleki László Alapítványhoz a népi építészeti programra, amelyben, ha támogatást nyernek, akkor az alapítvány által javasolt lépésekben tudják a tájház felújítását folytatni.


fotó: Griechisch Tamás

Ágfalva honlapja szerint a tájház létrehozásának ötlete 1999-ben született meg, megvalósítása közadakozásból még abban az évben meg is kezdődött. A családi ház egy 230 éves, vert téglából épített házsor, gazdasági épületekkel. Az épület és gyűjteménye 2008 óta a helyi önkormányzat tulajdonában van és helyi védettség alatt áll. A nyolc helyiségben eredeti berendezési használati tárgyak láthatók.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: fejlesztés

Legnépszerűbb cikkek