A változatosság a folyadékpótlást is megkönnyíti. Az Európai Hidratációs Intézet szakemberei szerint az ásványvízen, üdítőkön kívül egy magas víztartalmú nyári étrend is hatékonyan hozzájárul a hidratációhoz.
A rendszeres fogyasztásra javasolt vízen, ásványvízen kívül jól hidratálnak a teák, a gyümölcslevek, az üdítőitalok és a levesek is, azonban ezek kalóriatartalmára is ügyelnünk kell. Az alkoholos és a koffeintartalmú italok fogyasztása viszont nagy melegben nem javasolt. Nemcsak a folyékony táplálék, de bizonyos szilárd ételek víztartalma is jelentős. Magas a víztartalma bizonyos gyümölcsöknek és zöldségeknek, többek között a dinnye, uborka, szőlő, barack, alma, körte, paradicsom fogyasztása szintén megkönnyíti, hogy elég folyadék kerüljön a szervezetünkbe. A legtöbb zöldség és gyümölcs 80-95 % víztartalmú, vagyis éppen annyira hatékonyak a hidratációban, mint a folyékony levesek.
Különösen hangzik, de tény, hogy a szénhidrátforrások közül a főtt tészta tartalmazza a legtöbb vizet (akár 85 %-ban), de a főtt rizsé is eléri a 65-70%-os arányt. A fehérjében gazdag nyersanyagoknál a tojásból készült ételek mellett a halak és a tenger gyümölcsei 65-80%-ban tartalmaznak vizet, a sütemények, kekszek ezzel szemben viszonylag csekélyebb mennyiségben. A kánikulában nagyon jól esnek az olyan desszertek, mint a joghurt (75-85% víztartalommal) vagy a fagylaltok, jégkrémek, amelyek szintén legalább 60% víztartalmúak. Utóbbiaknál azonban ne felejtsük el, hogy a kalóriatartalmuk is jelentős. Meglepő, de a fűszeres és forró ételek is segíthetnek hűteni a szervezetünket, mivel fokozzák az izzadást.
A vízhiány jelei
A dehidratáltság első jele a fokozott szomjúságérzet. Sokkal gyorsabban kialakul, ha a melegben fizikai munkát végzünk vagy sportolunk. Már az enyhe vízhiány is okozhat fáradtságérzetet, kimerültséget, a testünk pedig túlhevülhet, mivel a szervezet leállítja az izzadást, hogy megtartsa a vizet, ami viszont sokkal súlyosabb problémákat, például hőgutát okozhat.
Mit igyunk?
A legtöbben a vizet választják a folyadék pótlására, ám nem feltétlenül ez a legoptimálisabb a hőségben. A tej például több szempontból jobb lehet, mivel tartalmaz egy kis sót és cukrot is, amivel pótolhatjuk az izzadással elveszített ásványi anyagokat. A kókuszvíz is tartalmazza azokat a létfontosságú ásványi anyagokat, amik távoznak a szervezetünkből, miközben csorog rólunk az izzadtság.
Tippek a nyaralás idejére
A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni arra, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk, mert duplájára nő a hibázás lehetősége, ha nem viszünk be elég folyadékot a szervezetünkbe.
A repülőgépek fedélzetén a levegő víztartalma jóval kevesebb (10-20%), mint a szokásos belső környezeté, amelynek általában 30-60% között mozog a páratartalma. Ezért gyakori egy hosszabb repülőút végén a szájszárazság, a szemek égető érzése vagy a vér besűrűsödése, amelynek következtében megnőhet a trombózis kialakulásának kockázata.
Nem ártana előre megnézni, hogy az általunk választott nyaralóhelyen milyenek az időjárási viszonyok, a páratartalom, és bekalkulálni azt is, hogy a nyaralás alatt általában aktívabb életet élünk, mint a hétköznapokban, hiszen várost nézünk, túrázunk, úszunk, sportolunk. Folyadékpótlásunknak alkalmazkodnia kellene ezekhez a megváltozott feltételekhez, ami általában a bevitt folyadékmennyiség megnövelésével járna.
Források: BBC Health, mariclaire.hu, weborvos.hu
Képek forrása: istockphoto