| 2019. február. 27. | 2 perc olvasás

Mit jelent a játék a gyermekeknek a 21. században?

A 21. században a játék, mint fejlesztőeszköz egészen új lehetőségeket ad a gyermekek és a pedagógusok számára is. Az idei Brunszvik Teréz Emléknapon ennek előnyeiről, és kihívásairól beszéltek a Benedek Elek Pedagógia Karon.

Népdalok is felcsendültek a Brunszvik Napon, ugyanis ezek a dallamok szorosan kötődtek a rendezvény idei témájához. A magyar óvodák alapítójára emlékezve ezúttal a játékról, beszéltek a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán. - A játék, a játszás a felnövekvő gyermekeknek olyan gyakorlóterepe, amely meghatározza majdani életét, például a szellemi vonatkozásait is – emelte ki dr. Gerencsér Kinga címzetes egyetemi tanár, aki a fajátékokról, mint tartós, környezetkímélő és rendkívüli fejlesztőképességekkel rendelkező eszközökről tartott előadást a konferencián. - Ezért cseppet sem mindegy, hogy milyen játékot adunk a gyermekünk kezébe és mit tanítunk neki az eszköz használatával kapcsolatban. Én például arra bátorítok minden apukát, hogy készítsen a gyermekének szórakoztató eszközt a saját kezével, a gyermekei igényeit figyelembe véve, természetes anyagokból. Így a lurkó a számára igazán fontos, és tartós játékkal töltheti el idejét – fejtette ki.  

A konferencián arról is beszéltek az előadók, hogy mit is jelent a játék a 21. században. Ugyanis ezzel kapcsolatban számos új kihívással szembesülnek a pedagógusok. - A játéktevékenységet most már digitális térben is el lehet képzelni – szögezte le dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja. - Pont ezért nem véletlen, hogy ma retró-korszakot élünk. A szülők, szakértők egyaránt visszatérnek a régi idők játékaihoz, és zenéjéhez – emelte ki a dékán, aki felhívta a figyelmet: a játék a magyarság kultúrtörténeti csemegéje. - A ma játszó gyermekből lesz az egészséges felnőtt, ezért nekünk pedagógusoknak különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a játéktevékenység személyiségfejlesztő legyen. Ugyanis a gyermek agya olyan, mint a szivacs, így változatlanul magukba szívnak mindent. Ez az internet világában számos veszélyt rejt magában az apróságok számára – részletezte.

Az idén kilencedszer megtartott konferencián résztvevő hallgatók megtanulhatták: a digitalizációt nem szabad ellenezni, de a gyermekeknek korán meg kell tanítani, hogyan tudják helyesen, a javukra alkalmazni a számítástechnikai eszközöket. A dékán ezzel kapcsolatban a közösségi, szociális játék előnyeire is felhívta az egyetemisták figyelmét.

Borítóképünk illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek