Mit tegyünk a kertben hétvégén?

A legfontosabb, hogy hagyjunk időt a szemlélődésre és csak azután gyógyítsuk kertünk növényeit – tanácsolja Dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó, akit arról kérdeztünk, hogy ebben az aszályos időszakban mit tehetünk kertünk szépségéért, hiszen a csapadékmentes tavasz kedvezett a kértevők szaporodásnak.

Általános rossz szokás, hogy kertjeinkbe érkezve csak a lehetséges munkákra koncentrálunk. Nem hagyunk időt a szemlélődésre, pedig a sikeres kertészkedés kulcsa éppen ebben keresendő – kezdte Dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó.

Lassan, figyelmesen sétáljunk végig a kertben, először tüzetesen vizsgáljunk át minden fát, bokrot, virágot és zöldségfélét, mert csak így láthatjuk, hogy mit kell tennünk. Ha lehajolunk egy-egy bokorhoz, virághoz, felfedezhetjük a károsítókat, a tápanyag gazdálkodás hibáit, a leszáradt leveleket, a hervadó, vagy elszáradt ágvégeket és ágakat, vagy a hibás öntözéseinkből adódó káros elváltozásokat. Ez az idő nem veszik kárba – hangsúlyozta.

A rendkívül aszályos időjárás kedvezett a tetveknek, talán nincs is olyan növény a kertben, amelyet még nem támadtak meg. Ezek a kolóniák elképesztő gyorsasággal növekednek és láthatóak is. Sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha a fertőzés korai stádiumában távolítjuk el őket és még nincsenek az édes váladékuk, a mézharmat védelmében. A levéltetvek jelenlétére a hangyák tömeges vonulása is felhívhatja a figyelmet. Először a hajtásvégeken jelennek meg, ezeket akár le is metszhetjük - javasolta a szakember.

Azonban, ha mégis a permetezés mellett döntöttünk, azt minden esetben az esti órákban tegyük, így megvédhetjük a hasznos szervezeteket és a méheket is. Az enyhe tél és a nagyon száraz tavasz a megszokottnál több kártevő faj (bogarak, hernyók, szívó kártevők, atkák) előjövetelét és felszaporodását segítette. Ezeknél is csak végső esetben szabad vegyszerekhez nyúlni. Az időjárási anomáliák a gomba- és baktériumos betegségek számára nem voltak kedvezőek, megelőzésükre érdemes használni a réz és a kén hatóanyagú készítményeket. Ezek környezetünkben is megtalálhatók, vagyis nem vegyi eljárás során készültek, éppen ezért még a biotermesztők is használhatják – mondta.

Dr. Varga Mária
Dr. Varga Mária
Sopron Média Archív

Hétvégén pedig ideje kiültetni a saját magvetésből származó palántákat. Az ültetőgödörbe elsősorban szerves tápanyag és elegendő víz kerüljön. Néhány napig nem ár, ha visszafogjuk az öntözést, várjuk meg a föld megülepedését és egyenesítsük ki a kissé elhajló palántákat. Ezt követően rendszeresen öntözzünk, lehetőleg a reggeli órákban, hiszen akkor nem tűz a nap és a nappali felszáradás megakadályozza a betegségek megjelenését.

Jó hír, hogy még mindig lehet babot, uborkát, tököt, cukkinit, vagy padlizsánt vetni. Ha nincs kútvizünk – esővíz sem lehet már – próbáljunk kétnaponta öntözni és akkor a kifejezetten vízigényes növények számára is több vizet biztosítunk. Gyomok ellen pedig felejtsük el a gyomírtószereket, mert azok akaratlanul is sok, sőt, olyakor visszafordíthatatlan károkat okoznak. A legkíméletesebb gazolási módszer még mindig a kapa – javasolta Dr. Varga Mária.

 

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopron Média Archív

Címkék: természet

Legnépszerűbb cikkek