| 2020. január. 24. | 2 perc olvasás

Modellezett valóság! Terepasztalon is épül az M85-ös

A most épülő M85-ös gyorsforgalmi út egyik felüljárója is látható a XII. Vasútmodell Kiállításon a Liszt Központban. A soproni klub terepasztalán abban az állapotban készült el az építményt, ahogyan tavaly a Soproni Téma címlapfotóján szerepelt: a híd elemeket nagy darukkal emelik be a helyükre, körötte munkások, félig elkészült útszakasz…. A makettezők megjelenítik ezen kívül az „alapkőletétel” pillanatát is, úgyhogy nemcsak térben, hanem időben is izgalmas utazás várja a látogatókat.

Január 24 és 26 között a Liszt Központban ismét a modellvasútról szól minden. 3 napon át 3 nagy teremben 3 modellező klub (a debreceni, a soproni és a zágrábi) asztalai, moduljai és makettjei várják a látogatókat. A Páneurópai Piknik 30. évfordulóján a debreceni klub meghívást kapott a Leghűségesebb városba, most meg is érkezik a hajdúsági csapat. És ahogyan annak idején a Piknik szervezésekor, most is összefognak a debreceniek és a soproniak – moduljaikat összekapcsolva egy egész országot szelnek majd át a szerelvényeik az Alföldtől az Alpokaljáig. 

A soproniak asztalán az épülő M85-ös mellett 2 GYSEV állomás, Pinnye és Rábatamási is szolgálatban van, de dolgoznak ismét a mini-tűzoltók is, hiszen füstöl egy parányi szalmabála a terepasztalon. De megépítettek egy kertészetet is, ahol még egy picurka világító töklámpást is felfedezhetnek, akik nem csak a mozdonyokat és kocsikat nézegetik. Látható természetesen a ’89-es sopronpusztai „áttörés” pillanata is (trabantokkal, vasfüggönnyel, magaslessel). A debreceniek az alföldi tájegység moduljaival érkeztek, és a két klub nagy szakmai izgalommal készült az összecsatlakozásra.

Dr. Farkas Ciprián indította el a soproniak és a debreceniek által épített terepasztal egyik szerelvényét az ünnepélyes megnyitón. Sopron polgármestere kiemelte: a részletgazdag és kreatív maketteknek köszönhetően az idelátogató gyermekek biztosan kapnak motivációt arra, hogy ne csak a digitális eszközökkel játszanak, hanem a kreativitásuknak teret engedve barkácsoljanak is.

A maketten megjelenő épülő M85-ös úttal kapcsolatban a polgármester kiemelte: a terepasztal ezzel az aktualitással szépen reagál Sopron jelenére, és jövőjére is utal: hiszen ez az út a város jövőjébe vezet.


fotó: Griechisch Tamás

A nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően Zágrábból és Lendváról is érkeztek horvát és szlovén modellezők: természetesen az Adria mozdonyparkjával és helyi életképekkel a sínek között.

A szervezők idén is hirdettek egy dioráma-versenyt: ezúttal szakrális tartalmi mini életképekkel lehetett nevezni, melyeken templom, útszéli kereszt, temető szerepel. A házigazda Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ezzel a gondolatisággal a Petőfi Színházban futó „Remény évadához” igazodik. A leginkább élethű és legötletesebb makettekre a közönség is szavazhat vasárnap 16:00 óráig.

Ezenkívül több megyebeli gyűjtő és modellező hozta el kisebb-nagyobb asztalát a bemutatóra. A GYSEV mozdonypulttal és játszósarokkal várja a családokat, és kiállít az Európa-szerte ismert soproni mozdony-matricázó cég, a Loc&More is. A félprofi vagy kezdő modellezők igényeit a Viessmann szakemberi várják, ki lehet próbálni a pilóta-szimulátort, a legkisebbeket pedig a tologatható mozdonypark is lekötheti. Az erre az alkalomra „Váróterem”-re keresztelt helyiségben pedig szombaton és vasárnap vasúttörténeti, építészeti és makettezési témákban lesznek bemutatók.


A kiállítás nyitvatartása:

2020.01.24. péntek 9:00-18:00

2020.01.25. szombat 10:00-18:00

2020.01.26. szombat 10:00-18:00


A belépőjegy mellé kapott karszalaggal naponta többször is látogatható a kiállítás.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek