| 2021. december. 9. | 3 perc olvasás

Modernizáció az óvodai kommunikáció területén

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Soproni Egyetem, az egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodája és a szlovákiai magyar kidea cég. Az új kommunikációs szolgáltatást Magyarországon először a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodájában vezették be a mindennapi kommunikáció szerves részeként. A kidea digitális óvodai szolgáltatást kifejezetten azzal a céllal hozták létre, hogy biztonságosabbá tegyék az intézmény és a szülők közötti kapcsolattartást és egyszerűsítsék a kommunikációt.

Az együttműködési megállapodás aláírásakor Vörös Zsuzsa, a kidea ügyvezetője elmondta: „A napi gyakorlat azt mutatja, hogy a pedagógusok több csatornán, faliújságon, weboldalon, Facebook zárt csoportban vagy privát üzenetekkel juttatják el az információkat a szülőkhöz. Így viszont személyes tartalmak válnak nyilvánossá és mások számára is elérhetővé. A bejegyzések, a fotók így kereshetővé és megoszthatóvá válnak, ami a kiskorú gyermekek esetében többszörösen is veszélyforrást és adatvédelmi problémát jelenthet.”

A nemzetközi szinten is egyedülálló együttműködés aláírásakor prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora üdvözölte a Benedek Elek Pedagógiai Kar újszerű technológiák iránti nyitottságát, amelyben a kar és az egyetem gyakorló óvodája is élen jár.

A szeptember óta tartó időszak tapasztalatairól Kozák Tamásné óvodavezető elmondta, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a cég fejlesztőivel. A szülők rendkívül nyitottak az újszerű szülő-pedagógus közötti kommunikációra, ezért a mindennapi használat során szerzett tapasztalataik kapcsán gyakorta adnak visszajelzést, amelyekkel az innováció fejlesztését, tökéletesítését is segítik. Kozák Tamásné intézményvezetőként is nagy könnyebbségnek véli, hogy egy közös, biztonságos és zárt platformon folyhat a kommunikáció az intézmény és a szülők között.

Vörös Zsuzsa, a kidea ügyvezetője, Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora, Kozák Tamásné, a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda vezetője
Vörös Zsuzsa, a kidea ügyvezetője, Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora, Kozák Tamásné, a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda vezetője

A kidea webes felületen és mobil applikáción keresztül is elérhető. Hasonló az eddig széles körben használt social media felületekhez, de strukturáltabb, átláthatóbb, és professzionális alkalmazás, ami tiszteletben tartja mind a szülők, mind a pedagógusok magánéletét. A Benedek Elek Pedagógiai Kar Magyarországon elsőként állt szakmai partnerként a fejlesztés mellé. Kissné dr. Zsámboki Réka tudományos és külügyi dékánhelyettes elmondta: „A kar - a kidea szakmai támogatójaként - kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a 21. századi modern információs csatornákon keresztül a kisgyermekek biztonságát garantáló és személyes adataikat védő kommunikáció valósuljon meg. Az óvodák mint nevelési intézmények egyik legfontosabb feladata az érzelmi és szociális biztonság feltételeinek megteremtése, és napjainkban ez nem lehet teljeskörű a médiafelületeken való kommunikáció és az információáramlás biztonságának garantálása nélkül. Az együttműködés azért is fontos a kar életében, mert lehetőséget nyújt a határon túli szakmai kapcsolatok bővítésére. Kifejezetten örömteli, hogy a Felvidéki Magyar Pedagógus Szövetség közbenjárására jutott el Sopronba a kezdeményezés.”

A kidea a feltöltött tartalmakat GDPR szerint kezeli, biztosítja, hogy azok kereskedelmi céllal ne kerüljenek felhasználásra, illetve, hogy jogosulatlan harmadik fél számára ne legyenek hozzáférhetőek. A fejlesztők a pedagógusoknak azt ajánlják, hogy az eddig használt online felületek helyett egy strukturált, kimondottan szülő-pedagógus közötti kommunikációra fejlesztett zárt felületet válasszanak, amely nem jár többletmunkával és biztonságosabb online jelenlétet garantál gyermekeink számára.

A projekt hosszú távon több, szakmai, pedagógiai jellegű fejlesztéssel is számol, jelentős mértékben segítve ezzel a pedagógusok munkáját, ezért is nagyon fontos ez az együttműködés. A szerződés aláírásával egyidejűleg a felek eszmecserét folytattak az együttműködés új lehetőségeiről is, melyek a pedagógusok és a szülők továbbképzését, széleskörű tájékoztatását célozzák meg a jövőben.

Legnépszerűbb cikkek