| 1 perc olvasás

Modernizálták és félcsapórúddal is felszerelték a Táncsics utcai vasúti átjárót

Nagyobb biztonságot jelentő félcsapórúddal szerelték fel a Táncsics utcai vasúti útátjárót Sopronban. Emellett a GYSEV Zrt. szakemberei modernizálták a teljes sorompó berendezést. A fejlesztésnek köszönhetően a város területén az összes közúton található vasúti átjáró fél- és fénysorompóval is rendelkezik.

Az elmúlt években több baleset is történt a Táncsics utcai vasúti átjárónál. 2019-ben két szerencsés kimenetelű ütközés volt a helyszínen, 2021-ben viszont egy kisteherautóban két személy is életét veszítette, miután nem vették figyelembe a fénysorompó tilos jelzését, és az átjáróba hajtottak.

fotó: Griechisch Tamás

A GYSEV Zrt. az említett balesetek miatt úgy döntött: saját forrásaiból teljes mértékben modernizálja, és átalakítja a sorompó berendezést. A munkálatok részeként elektronikus sorompó berendezés, ún. tengelyszámlálós foglaltságérzékeléssel szerelték fel a sorompót, amely biztonságosabban érzékeli az átjáró felé érkező vonatokat. Az eddigi fénysorompót félsorompóval is kiegészítették, ez nagymértékben emeli az átjáró biztonsági szintjét, hiszen fizikai akadályt képez a közeledő autósok előtt.

fotó: Griechisch Tamás

Az átalakított és biztonságosabb Táncsics utcai sorompó berendezés próbaüzeme szeptember 14-én, csütörtökön kezdődött. A hivatalos műszaki átadás a végleges hatósági tanúsítvány megszerzése, illetve a megvalósulási tervek jóváhagyása után, várhatóan október 31-ig történik meg.

A GYSEV Zrt. az elmúlt években több kampányt is indított, amelyben a társaság felhívja a figyelmet a vasúti átjárók veszélyeire, valamint arra, hogy mindig kellő odafigyeléssel közelítsék meg a gépjárművezetők az átjárókat. Erre azért van szükség, mert a statisztikák szerint a vasúti átjárókban történt balesetek szinte kizárólag a közúton közlekedők figyelmetlensége miatt következnek be.

fotó: Griechisch Tamás

A vasúttársaság működési területén az idei évben még nem történt baleset vasúti átjáróban, a GYSEV szakemberei bíznak abban, hogy ez a kedvező tendencia folytatódik.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek