| 2021. március. 10. | 1 perc olvasás

Módosult a hulladékgazdálkodási törvény

Az új hulladéktörvény rendelkezéseinek gyakorlati megvalósítása érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megkezdte a hulladékgazdálkodók tájékoztatását - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

Az új hulladéktörvény pontjai: 

  • Az új jogszabály a hulladékot - a körforgásos gazdaságra átállás jegyében - nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve minél nagyobb arányban használják alapanyagként ott, ahol lehetséges.
  •     A szabályozás az italcsomagolások újrahasznosítását is ösztönzi, és 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat - fűzik hozzá a közleményben.
  • Újdonság, hogy az illegális szemétlerakás megakadályozása és a természeti környezet megóvása érdekében a jogszabály szigorúbb szankciórendszert vezet be.

 A MEKH új feladatai a jövőben:

  • A jogszabályi rendelkezések alapján a hivatalnak megfelelőségi véleményt kell kiállítania, amely igazolja, hogy a közszolgáltató, valamint a közszolgáltatói alvállalkozó tevékenysége megfelel-e az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben foglaltaknak.
  • A MEKH számára új feladat a közszolgáltatók hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljesítésével összefüggő szerződéseinek és kötelezettségvállalásainak jóváhagyása is. Ez azt jelenti, hogy a közszolgáltatók kizárólag a hivatal jóváhagyásával köthetnek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljesítésével összefüggő szerződést, vagy vállalhatnak kötelezettséget.

Fontos, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggésben a szolgáltatók új szerződést úgy köthetnek, hatályos szerződésüket úgy módosíthatják, vagy vállalhatnak más módon kötelezettséget, ha ezek hatálya legkésőbb 2023. június 30-án lejár - olvasható a hivatal közleményében.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek