| 2021. január. 28. | 1 perc olvasás

Mosómedve bukkant fel Sopron környékén

Mosómedve bukkant fel egy Sopron környéki település egyik házában nemrég, az állatot a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület tagjai szerdán befogták és új otthonába, a Budakeszi Vadasparkba szállították.

Egy Sopron környéki településen cicák befogása közben jutott a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület tudtára, hogy a szomszéd otthonának melléképületébe, pontosabban annak padlására nemrég befészkelte magát egy mosómedve és a tyúkokat megdézsmálta.

A mosómedvének (Procyon lotor) a nevén kívül nincs köze a medvefélékhez, Észak- és Közép-Amerikában őshonos, ahol elsősorban a vízközeli helyeken fordulnak elő, ugyanakkor szinte bárhol megtalálhatók, ahol ember lakik. Európában és Ázsiában a mosómedvefarmokról elszökött egyedek szaporodtak el, alkalmazkodva a körülményekhez, de előfordulásuk így is ritka. Idehaza így invazív fajnak számít, kedvtelésből való tartása, szaporítása és forgalomba hozatala tilos.

Tölli-Molnár Beáta, az egyesület elnöke elmondta, hogy a bejelentést követően igyekeztek olyan méretű, úgynevezett élvefogós csapdát találni, amely megfelel az állat méreteinek. Ebben végül a Soproni Madármentők Alapítvány tudott segíteni.

Hozzátette, hogy szerdán elmentek a bejelentő házához, ahol harmadik próbálkozásra sikerült is elfogni a láthatóan emberekhez szokott, okos állatot.

Az alábbi videóban az első próbálkozást rögzítették:

A macit Gordonnak nevezték el és azonnal a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol már vártak rá. Így Gordon – bár a neme még nem tisztázott – hozzáértő kezek között van már, ahol figyelni és vigyázni fognak rá – mondta az egyesület elnöke.

Legnépszerűbb cikkek