| 2020. november. 9. | 1 perc olvasás

Movember - A prosztatarák megelőzésére hívja fel a figyelmet a mozgalom

Idén novemberben is elindult a Movember mozgalom, melynek során a férfiak világszerte bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a szűrővizsgálatok fontosságára.

Magyarországon évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, közülük körülbelül 1500-an sajnos életüket vesztik a betegségben. Az időben illetve korai stádiumban felismert prosztata daganatok azonban már jó eséllyel gyógyíthatók.

A prosztatarák sok esetben nem jár tünettel, éppen ezért kiemelt jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. Ma már rendelkezésre áll az egy csepp vérből történő szűrés, mely gyógyszertárakban, különböző szűrőprogramokon is elérhető. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a vizsgálat csupán iránymutató, arra szolgál, hogy a PSA (prosztata specifikus antigén) határértékeit megmutassa – rosszindulatú elváltozás megállapítására nem alkalmas, de eredménye alapján az érintett továbbirányítható szakorvosi vizsgálatra.

A szakorvosi szűrésnek három része van. A PSA szintjének méréséből (melynek emelkedettsége jelezhet prosztatarákot), tapintásos, illetve ultrahang-vizsgálatból áll. Ha e három vizsgálat felveti a rosszindulatú megbetegedés gyanúját, szövettani anyagvételre kerül sor gyors, ambuláns úton. Mindez minimális fájdalommal jár és ultrahang-vezérléssel történik.

Ma már számos kezelési módszer van, melynek kiválasztása függ a betegség előrehaladottságától, a beteg korától és általános állapotától.

A szűrés minden ötven év feletti férfinak évente javasolt, de akinek családjában férfiágon már előfordult a prosztatarák, negyven éves korát követően és ennél rendszeresebben indokolt elmennie.

Csatlakozzon Ön is a mozgalomhoz, növesszen bajuszt, vegyen részt szűrővizsgálatokon és hívja fel férfi ismerősei figyelmét egészségük fontosságára!

Legnépszerűbb cikkek