| 2022. július. 19. | 2 perc olvasás

Mr. Audio, a világhírű magyar postamérnök

Tudtad, hogy Mr. Audionak, azaz Csicsátka Antalnak köszönhetik a világ rádió hallgatói a sztereó zenei hangzást? Csicsátka írta le a jelenleg is világszerte alkalmazott segédvivős, kétcsatornás sztereórádió működési elvét.

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala 1964. február 25-én, a 3122610-es számú bejegyzéssel megadta a General Electric számára annak a sztereó FM-hangsugárzó rendszernek a szabadalmát, amely 1961 óta már tulajdonképpen országszerte bevett szabványnak számított.

Csicsátka szabadalma (https://inno-anno.blog.hu/)

Csicsátka Antal (Érsekújvár, 1911. január 18. – Utica, New York állam, USA, 1976. július 9.) postamérnök, a segédvivős sztereórendszer feltalálója, az első magyar magnetofon (Vörös Szikra) megalkotója.

A budapesti Műegyetem elvégzése után, 1938-ban a Posta Kísérleti Állomás fejlesztőmérnöke lett. Első jelentős eredménye az AEG gyártmányú vivőfrekvenciás rendszerek átalakítása volt.

Kisvállalatát 1949-ben államosították, melyből a Mechanikai Laboratórium jött létre. Megbízták a műszaki vezetői teendők ellátásával, számos berendezés fejlesztését irányította. Az ő nevéhez fűződik az első magyar gyártmányú magnetofon kifejlesztése és elkészítése.

 (https://hungarianfreepress.com/)

Az ötvenes évek folyamán fejlesztette ki az első magyar stúdiómagnetofonokat. A második világháborút követő években hágott tetőre a hidegháború, amelynek egyik sajátos következménye volt a magas technológiájú berendezések exportjának tilalma a kelet-európai országokba. Ez az úgynevezett COCOM-lista keretén belül történt. E sajátos történelmi helyzetben Csicsátka Antal üzeme volt az egyetlen, amely képes volt stúdiómagnók gyártására. Az általa kifejlesztett STM 300-as, majd ennek tökéletesített, tranzisztoros változata, az STM 600-as sorozat volt valamennyi szocialista ország televízió- és rádióstúdiójának, valamint színházának egyetlen elfogadható hangminőséget adó felvételi berendezése. Ezzel párhuzamosan kezdett foglalkozni a sztereo átvitel és sztereo rögzítés problémáival. Elvileg már ekkor megfogalmazta a segédvivős sztereós rendszerek alapelvét.

Egy Vörös Szikra – az első magyar magnetofon (https://itcafe.hu/)

1956-ban az Egyesült Államokba távozott, a General Electricnél helyezkedett el, fő feladata audio termékek fejlesztése volt. Kidolgozta a jelenleg világszerte alkalmazott segédvivős, kétcsatornás sztereó rádió működési elvét. A gyakorlati megvalósítást és a hozzá kapcsolódó gyártmányokat is kifejlesztette és szabadalmaztatta 1961-ben. További tizenhárom szabadalmával védett módszerei ma is részei a rádió-műsorszórásnak.

Vállalatot alapított a kábeltelevíziózás eszközeinek fejlesztésére és gyártására. Az ő nevéhez fűződik az első, egy chipen megvalósított, hordozható rádiókészülék is.

 (https://hungarianfreepress.com/)

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

https://hungarianfreepress.com/

Borítókép: https://ma7.sk/

Legnépszerűbb cikkek