| 2019. július. 4. | 2 perc olvasás

Műanyagmentes július – Ön tartja?

Műanyagmentes július – ezzel a mottóval indult a héten egy világszerte népszerű kezdeményezés, melynek a célja, hogy egy hónapon keresztül próbáljunk meg nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. Az évente megtermelt 300 millió tonna műanyagnak egyes becslések szerint mintegy fele egyszer használatos műanyag, melyet hiába dobunk ki nagyon gyorsan a használat után, még évszázadokig fogja szennyezni a bolygót.

A Műanyagmentes július elnevezésű kezdeményezés arra hívja fel világszerte az emberek figyelmét, hogy iktassák ki mindennapjaikból az egyszer használatos műanyagokat. A Soproni Egyetemen is folynak kutatások a műanyagok környezetkárosító hatásiról. A szakember szerint nagyon fontos, hogy a témáról minél több információ jusson el a lakossághoz.


Forrás: internet

- A műanyagok kérdése óriási nagy probléma lett világszinten – világított rá Dr. Rétfalvi Tamás, a Soproni Egyetem egyetemi docense. - Az elmúlt 65 évben 8,3 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség, ebből 6,3 milliárdnyi az, amelyik hulladékként jelentkezett. Ennek pedig a 80 %-át nem tudtuk újrahasznosítani, vagyis jobb esetben valamilyen hulladéklerakóban várja a sorsát, de jelentős része belekerülhetett az óceánokba is. Talán mindannyian hallottunk róla, hogy egy körülbelül 7 magyarországnyi hulladéksziget úszik a Csendes-óceán közepén. Ez már az űrből is látszik, mintegy mutatva az emberi hatást – fejtette ki a szakértő, aki kiemelte: csupán a napjainkban kezdtük kutatni, hogy az emberre milyen káros hatást gyakorolnak a mikroműanyagok.  

Ezek a rendkívül apró maradványok a műanyagok lebomlása során keletkeznek, világszerte vizsgálatok folynak arról, hogy mennyire veszélyesek az emberi szervezetre. A Műanyagmentes július elnevezésű kezdeményezéshez számos magánember és szervezet csatlakozott, köztük a soproni Free Spirit Jóga Stúdió is.


Forrás: internet

- Már az év elejétől kezdve a műanyagmentes élet felé próbáltam terelni a jógázókat és azóta a stúdiónkban sok mindent megteszünk, hogy környezetbarátabbak legyünk – emelte ki Wollaston Erika jógaoktató. - Az első dolog, amire mindenkit bíztatok, hogy ne kis műanyagflakonokban hozzák a vizet. A kérésem eredményes, ugyanis egyre többen döntenek a kulacs és a híresen tiszta, jó minőségű soproni víz mellett. A Műanyagmentes július nevű kezdeményezés pedig kiváló alkalom arra, hogy újra felhívjam a vendégeim figyelmét a környezetvédelem fontosságára – indokolta.


Forrás: internet

Ennek jegyében Erika már nem használ műanyag zacskókat, helyettük textiltáskákat hord magánál, a zöldséget és gyümölcsöt pedig vászonzsákba teszi. A szemetet szelektíven gyűjti, a stúdióban még komposztálnak is. A műanyagmentes július arra is felhívja a csatlakozók figyelmét, hogy ne használjunk egyszer használatos evőeszközöket; ne kérjünk szívószálat az italunkhoz; amiből csak lehetséges, vásároljunk kimérve, saját tárolót hordva magunkkal.

Legnépszerűbb cikkek