| 2017. március. 31. | 1 perc olvasás

Működésbe lép a viharjelzőrendszer a Fertő-tavon is

Péntek éjfélkorkor indul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavak partjainál. A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől szeptember végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek nyaralását és szabadidejét teszi biztonságosabbá.

A hazai tavak partján működő viharjelzőrendszer hivatalosan e hét szerdáján elindult, péntek éjféltől pedig működésbe is lép. 

Ahhoz, hogy mindenki megfelelően tudja alkalmazni a rendszer által szolgáltatott információkat és ezáltal gondoskodni tudjon a saját, a hozzátartozói, valamint ismerősei biztonságáról, az alábbi szabályokat kell ismerni:

 

  • A magyarországi tavaknál működő viharjelzőrendszer két veszélyjelző fokozatban működhet, a rendszer minden esetben a kedvezőtlen időjárási körülményeket megelőzően élesedik.
  • Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű felvillanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodóknak a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.
  • Ha 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.
  • A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatókról bármikor tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán.
  • A szabadidős programok tervezésénél és közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek