| 2018. március. 14. | 3 perc olvasás

Múltunk eddig ismeretlen szeletére bukkantak Lövőn

Nemrégiben elkezdték megépíteni a horgászegyesület halastavát Lövőn. Azt azonban senki sem sejtette, hogy a föld mélye Sopron környéke történelmének eddig ismeretlen szeletét rejti magában. De vajon mit találtak pontosan a régészek, és miben rejlik ennek a leletnek a jelentősége?

- 2012-ben többen megkeresték a község vezetőségét azzal, hogy szeretnének létrehozni egy horgászegyesületet – mondta Hollósi Gábor, Lövő polgármestere. - Ezt az önkormányzat minden lehető módon, így anyagilag is támogatta, így 2013-ban végül bejegyzésre is került az egyesület – fűzte hozzá.

Egy horgászegyesület tó nélkül azonban meglehetősen szárnyaszegett, ezért a község vezetése úgy döntött, hogy az önkormányzat bérbe ad a mintegy 40 lelkes sportolóból álló szövetségnek egy területet, hogy ott létesítsenek horgásztavat.

Schreiner Tamás és Hollósi Gábor tanácskoznak a horgásztóval kapcsolatban
Schreiner Tamás és Hollósi Gábor tanácskoznak a horgásztóval kapcsolatban

Nemsokára a területen el is kezdődtek a tényleges kivitelezést megelőző kötelező vizsgálatok – ezek során a régészek meglepő dolgokra bukkantak! - A leendő horgásztó területén jelenleg csupán a régészeti feltárás nyomai látszódnak – vázolta fel a helyzetet Schreiner Tamás, a Lövői horgászegyesület elnöke, miközben megmutatta a tavaly augusztusban elkezdődött feltárás kutatóárkait. Több lelet is a felszínre került, ezeket a Soproni Múzeum munkatársai elszállították elemzésre.

- A lövői halastó néven futó projekt egy római kori régészeti lelőhelyet foglal magába – mondta Mrenka Attila, a Soproni Múzeum régésze. - A próbaásatás során itt késő-római kis bronzokat, és kora római kerámiaanyagot találtunk, illetve fönt a humuszrétegben, tehát talaj a művelés alatt lévő részén egy vaskori urna töredékeit is felleltünk – részletezte a munkálatok eredményét a szakértő.

A szakemberek egy kisebb vidéki település maradványaira bukkantak
A szakemberek egy kisebb vidéki település maradványaira bukkantak
Fotó: Soproni Múzeum

A leletanyag feldolgozása még a korai státuszban van, de a szakemberek szerint az már leszögezhető, hogy egy vikusz maradványait találták meg. – Ez lehetett egy római kori villához, tehát nagyobb mezőgazdasági egységhez csatlakozó kisebb településrészlet, vagy akár önálló apró falu is – vázolta fel a lehetőségeket a történész.

Ahhoz, hogy a nemrégiben talált település funkcióját megismerjük a rómaiak életében, jókora kiruccanást kell megtennünk visszafelé az idő síkján. – Scarbantia vidékén feküdt több kisebb helység, amelyek gyakorlatilag biztosították a városban élőknek az élelmiszer utánpótlást – mondta Mrenka Attila, majd hozzáfűzte: az egykoron Lövő területén fekvő település is ezt a szerepet töltötte be.

A munkálatok legközelebbi fejleményekig a nyár közepéig kell várni, a munkálatok akkor folytatódnak majd, a Soproni Múzeum felügyeletében
A munkálatok legközelebbi fejleményekig a nyár közepéig kell várni, a munkálatok akkor folytatódnak majd, a Soproni Múzeum felügyeletében
Fotó: Soproni Múzeum

A munkálatok várhatóan júniusban, vagy júliusban fognak folytatódni, a múzeum szakfelügyelete alatt. A régészek optimisták: ki tudja, mit rejtett el előlünk a múlt megannyi pora a leendő halastó számára kijelölt terület mélyén... Lehet, hogy valamilyen fontos lelet roskad ott a történelem súlya alatt?  

Legnépszerűbb cikkek