| 2022. augusztus. 24. | 3 perc olvasás

Munkában a Soproni Darazsak Sportakadémia csapatai

Augusztus elején kezdték a felkészülést a Soproni Darazsak Sportakadémia csapatai. Czirják Szilvia szakmai vezető adott betekintést az első hetek feladataiba.

„Augusztus 1-jén indultak a foglalkozások a sportakadémián. Az első három héten döntő többségében kondicionális munka zajlott, ami tartalmazott erőnléti és atlétikai jellegű edzéseket egyaránt. Nagy figyelmet fordítottunk a korrekciós gyakorlatokra is, a test előkészítésére. Sokkal hangsúlyosabb volt ez a rész, mint maga a kosárlabda. A kosárlabdában az alap technikai elemeket iskoláztuk ki ebben az időszakban. Illetve a taktika előkészítése történt meg” – avatott be az első hetek menetrendjébe a sportakadémia szakmai vezetője, aki külön is hangsúlyozta az augusztusi időszak jelentőségét.

„Nagyon hatékony ez a hónap, hiszen a játékosok ilyenkor csak az edzésekre tudnak fókuszálni. Nem kell iskolába járni, jól lehet adagolni a terhelést és a pihenést. Ezen felül nagy büszkeség, hogy elkezdte a felnőtt a csapat is az edzéseket augusztus 15-én és sok sportakadémista ott kezdett el dolgozni.”

Összesen heten vesznek részt az Euroliga-győztes Sopron Basket edzésein, ami óriási elismerése a sportakadémián végzett munkának.

fotó: Tóth Zsombor

„Közülük a legfiatalabb Völgyi Lili. Tagja volt az EYOF-on bronzérmet szerzett válogatottnak és Sopront képviselve a Nemzetközi Gyermek Játékokon 3×3-as kosárlabda szakágban bronzérmet nyert Coventryben. Azt követően kapcsolódott be a munkába, hogy hazaérkezett Angliából. Szintén a felnőtteknél számítanak Kókai Patríciára, aki jelenleg sérüléssel bajlódik. Az U18-as Európa-bajnokságot követő pihenőjéből visszatérve csatlakozott a csapathoz Pfeiffer Virág. Molnár Laura és Erdélyiová Alexandra pedig az U18-as B-divíziós Európa-bajnokságon járt Szlovákia válogatottjával, és most szintén a felnőttekkel dolgozik. Segíti még a Sportdarázs-SMAFC együttesének a munkáját a centere, Bakó Patrícia is. Sitku Zsuzsi hasonlóan a tavalyi szezonhoz végig a felnőttben pallérozódik”

– mutatta be a felnőtteknél is lehetőséget kapó különítményt Czirják Szilvia. Természetesen a profi csapattal dolgozó játékosok nem kerülnek ki a sportakadémiai élet körforgásából. Minden vizsgálatot végigcsinálnak, minden felmérésben ugyanúgy részt vesznek.

„Ez óriási dolog, és valójában az egész munkánknak, nevelésünknek az a célja, hogy augusztusban láthassuk: ott kezdik meg a felkészülést és a legjobbak között tudnak fejlődni a növendékein.” – tette hozzá a szakmai vezető.

Fotó: Pados Noel

A nyári munka új szakaszába lép a negyedik héttől Sopronban. „A negyedik-ötödik héttől elkezdődnek a felkészülési mérkőzések. Először a legkisebbek fognak játszani, majd a hatodik héttől a nagyobbak is pályára lépnek. Utazunk nemzetközi tornákra. Szeptember közepén azokkal fogjuk lezárni a hivatalos felkészülési programot és megyünk át a versenyszezonba” – mondta Czirják Szilvia.

A különböző felméréseket, teszteket tekintve bevált protokoll szerint dolgozik a sportakadémia.

„Amikor beérkeznek a gyerekek, InBody–testösszetétel-méréssel szoktunk kezdeni. Ezt követően antropometriai méréseket végzünk, illetve heti rendszerességgel CMJ platós felugrás tesztet hajtunk végre. A negyedik héten izokinetikus dinamométeren a combfeszítő, -hajlító izmok arányát, aszimmetriákat vizsgáljuk. Az ötödik héten pedig teljes körű fizikai felmérésre kerül sor az elvégzett munkával kapcsolatban” – foglalta össze a felmérések menetét Czirják Szilvia.

„Teljes eszközpark áll rendelkezésre a játékosok fejlődésének nyomon követesére. Komolyan ellenőrizzük őket, mert óriási terhelést kapnak. Minden csapatunk fel van szerepelve teljesítmény monitoring rendszerrel. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb korosztályoknál a Catapultot viselik a játékosok, a fiatalabb csapataink a Polarral dolgoznak. Ezek számunkra nagyon informatív visszajelzéseket adnak a belső terhelésről. Edzésről edzésre követjük a teljesítményüket, és ez alapján határozzuk meg a következő időszak munkáját. Akár már az aznap délutánit vagy a másnapit is tudjuk igazítani, módosítani szükség esetén egyénre szabottan” – tette hozzá a szakmai vezető.

Egy újdonságot is beépített a felmérések sorába a sportakadémia.

„Ez a Synlabbal kötött együttműködési szerződés, amely alapján alapos vér- és vizelet-vizsgálatot végeznek a lányokon. Ennek segítségével a következő időszakban a dietetikusok összeállítanak számukra egy ideális étkezési, illetve táplálékiegészítőkkel kapcsolatos anyagot. Ezt a protokollt szigorúan kell majd követniük. Negyedévente megismételjük a vizsgálatokat, és így fogunk az év során haladni. Ez óriási projekt a sportakadémiánk életében. Komoly segítséget nyújt abban, hogy lássuk: a gyerekek teljesítményét mivel lehet még hatékonyabbá tenni” – összegzett Czirják Szilvia.

Legnépszerűbb cikkek