| 2016. május. 3. | 1 perc olvasás

Munkában a trükkös tolvajok

A tavasszal együtt elkezdődött a trükkös tolvajok „főszezonja” is. A rendőrök sokéves tapasztalata, hogy ilyenkor munkába lendülnek a bűnözők, akik elsősorban idős embereket próbálnak meg kifosztani. Sopronban úgynevezett átutazó tolvajok garázdálkodnak, akik a pénzszerzés után azonnal tovább is állnak.

Papírgyűjtés címszóval csöngettek be a Szent György utcában és az Orsolya téren lévő házakba nők még április 11-én dél körül. Addig erőszakoskodtak, amíg egy lakó beengedte őket, bekéredzkedtek a lakásába, vizet kértek, papírt, hogy tájékoztassák a többi lakót a gyűjtésről, közben pedig meglopták az idős asszonyt. –  Az első és legfontosabb: idegent soha ne engedjen be a lakásába – mondja az eset kapcsán Lőrincz Zoltán rendőr alezredes, a kiemelt ügyek soproni csoportjának vezetője. – A trükkös tolvajok mindig újabb és újabb indokokat találnak ki, hogy bejussanak a lakásokba, ott pedig már észrevétlenül elemelik az idősek pénzét. Ők arra szakosodtak, hogy pillanatok alatt felkutassák az értékeket. Éppen ezért hasznos lenne az is, hogyha nem tartanának otthon sok pénzt az emberek. Aki látta a soproni belvárosban papírt gyűjtő nőket, az mindenképp keressen fel engem telefonon a 70/431–4400-ás számon!

A nyomozók munkáját nehezíti, hogy a többség ilyen helyzetben megijed, elveszíti a józan ítélőképességét, később pedig alig emlékszik arra, hogy kik voltak a kifosztói. – Ne szégyelljék felvenni a telefont például a szomszédok sem, hogyha gyanús alakokat látnak! – folytatja Lőricz Zoltán. – Ha már megtörtént a baj, akkor fontos, hogy figyeljék meg jól a tolvajok arcát, a ruhájukat, nézzék meg, hogy melyik parkoló felé mennek, milyen autóba szállnak be, merre indulnak el, a rendszám óriási segítség. Fontos, hogy azt is el tudják mondani, hogy mikor jártak náluk a tolvajok, illetve ha bármit ott hagytak, út közben eldobtak, azt megmutassák a rendőröknek, mert kulcsfontosságú nyomokat találhatunk így.

Az alezredes hozzátette: gyakori trükk az is, hogy egy szolgáltató embereinek adják ki magukat a tolvajok (legutóbb például Pinnyén történt hasonló). Ilyenkor mindig kérjék el az igazolványukat, soha ne adjanak pénzt nekik, és azt se higgyék el, hogy ők pénzt hoztak!

Legnépszerűbb cikkek