| 2018. március. 11. | 2 perc olvasás

Munkácsy-terem: Megnyílt a FidelissimArt kiállítása

Kezdetét vette az idei Soproni Tavaszi Napok programsorozat, amit március 10. és április 12. között rendeznek Sopronban. Az idei forgatagnak az egyik első programja egy kiállításmegnyitó volt a Munkácsy-teremben, amelyen a soproni képző- és iparművészekből álló FidelissimArt alkotói kör mutatkozott be.

A FidelissimArt alkotói kört 2012-ben az a gondolat hozta létre, hogy a Sopronban élő és alkotó hivatásos képzőművészek közösen mutassák meg városuk kortárs művészeti irányait. Mindegyikük szuverén alkotó, van köztük grafikus- és festőművész, szobrász, üvegművész és tervezőgrafikus. Közös tárlataikon éppen ezzel a sokszínűséggel adnak izgalmas keresztmetszetet az őket megihlető témákról. Ennek a közösségnek a munkáiból nyílt meg egy nagyon igényes kiállítás vasárnap a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy-termében, amely egyben a 2018-as Soproni Tavaszi Napok programsorozat hivatalos megnyitó rendezvénye is volt. 

A nagy érdeklődés mellett megtartott eseményen Pataki András, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a művészeket és a látogatókat aki elmondta, hogy az idei évben igyekeztek megújítani a Soproni Tavaszi Napok programkínálatát, amely remélhetőleg minden korosztály számára tartogat egy-egy izgalmas és tartalmas eseményt, amelynek műfaji kínálata igazán sokszínű. Reményét fejezte ki, hogy elnyeri majd a soproniak tetszését a számtalan program és tartalmas kikapcsolódást tudnak majd nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere a Soproni Tavaszi Napok hivatalos megnyitóján kiemelte, hogy mindig nagy öröm, ha egy helyi programsorozat nyitórendezvénye egy olyan esemény mint ez a kiállítás, ahol soproni és magukat soproninak valló művészek alkotásait csodálhatjuk meg. Hozzátette, hogy a város értékei szinte felbecsühetetlenek és megszámlálhatatlanok, amelyekre igazán akkor döbbenünk rá, amikor ilyen kulturális rendezvény születik, mint ez a kiállítás, amely igazán méltó nyitóeseménye a Soproni Tavaszi Napok rendezvénysorozatnak. A tavasz mindig a megújulás az újjászületés időszaka, ami városunk kulturális életében is mindig egy új fejezetet nyit,  így az a bőséges kínálat, amit az idei esztendőben kínál a város illetve a Pro Kultúra Kft. minden bizonnyal elnyeri a tetszését a soproniaknak és az idelátogató turistáknak is és jóhírét viszik szerte a világban a leghűségesebb városnak.  

A FidelissmArt kiállítást Eszik Alajos festő, grafikus, illusztrátor gondolatai nyitották meg, aki kiemelte, hogy ezen a tárlaton a leghűségesebb város, leghűségesebb művészeinek alkotásait láthatjuk, akik az ő véleménye szerint a legkitűnőbb művészek is, amit mint messziről jött ember ő bátran kijelenthet, és amely állítással minden bizonnyal nincs egyedül. A kiállított alkotásokra kitérve elmondta, hogy egytől-egyig viselik azokat az egyedi értékeket és különlegességeket, amelyek a művészek egyediségét és látásmódját, alkotói szabadságát prezentálják,  amelyek jegyeit minden bizonnyal a művészetkedvelők is azonnal felismernek egy-egy alkotást megtekintve. 

A FidelissimArt kiállításon Edőcs Márta, Gáspárdy Tibor, Gerencsér Pán Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Magyar Mónika, Soltra E. Tamás, Sulyok Gabriella és Szőcs Géza munkáit tekinthetik meg a látogatók, amely tárlat 2018. április 15-ig látható. 

A megnyitón közreműködött Kónyai Flórián (hegedű) és Sárközi Gábor (nagybőgő) is, akik kifejezetten erre az alkalomra írt műveket adtak elő. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek