| 2020. január. 15. | 1 perc olvasás

Művészettörténeti csodalátvány az eszterházai csodán belül

A fertődi Esterházy-kastély fénykorát már megelőző időszak különleges művészeti értékeit bemutató – eddig a nagyközönség számára csak ritka alkalmakkor látott - kastélybelső nyílik meg az érdeklődők előtt a Magyar Kultúra Napján 2020-ban.

Január 22-én, szerdán, 11.00 órakor Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója ajánlásával nyílik meg a nagyközönség előtt a fertődi Esterházy-kastély egyik, a kínaizáló falfestményei miatt egyedülállónak számító herceginéi lakosztálya, amely ezt követően a tárlatvezetések részeként folyamatosan látható lesz.

Eszterháza kék-fehér falfestményei a chinoiserie – az akkori divatos és fényűzőnek számító, Kína-divat - európai virágzásának a csúcspontján készültek és egyedülállóan páratlan művészettörténeti értékként kínálnak lenyűgözően egyedi látványt – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

- Az Esterházyak által is követett kordivatként a kínaizáló formaelemek és díszítés a leggazdagabb formákban jelenik meg az eszterházai kastély barokk és rokokó művészeti környezetében.

A Magyar Kultúra Napján kizárólag az ez alkalommal kiállított chinoiserie kerámiák teszik még szemléletesebbé a barokk miliőben megjelenő kínai motívum-világ gazdagságát az új kiállítótérben

Ez fontos, mert Eszterháza kínaizáló falfestményei szervesen kapcsolódtak a terek egykori funkciójához, azokat az egykori berendezésekhez, bútorokhoz igazították. Másrészt a kék-fehér falfestmények a távol-keleti porcelánok, a kínai kék-fehér porcelánok színvilágát, felületi megjelenését, tömeghatását idézik fel. A falfestmények jelenetei – mind a keretminták, mind az egyes figurák vagy jelenetek kapcsolhatók a chinoiserie kerámiák díszítéséhez, ami kétszeresen is chinoiserie beágyazottságúvá teszi Eszterháza falképanyagát – fogalmazott az ügyvezető.

A látogatók számára különleges világot feltáró és művészeti élményt kínáló kastélytér megnyitásával kapcsolatban Egresitsné Firtl Katalin hozzátette: „A barokk-rokokó miliőben megjelenő kínaizáló művészet eszterházai gazdagságáról a közelmúltban két, reprezentatív, igényes könyvet is kiadott az Eszterháza Központ. A kiadványok és a megnyitott kastélytér is, újabb bizonyítéka annak, hogy számtalan, évtizedeken átívelő gondos kutatás után is tartogat az eszterházai örökséghelyszín
újabb csodákat, meglepetéseket, különlegességeket, a csodán belül is csodát!”

Borítókép: Illusztráció

Legnépszerűbb cikkek