| 2016. augusztus. 18. | 2 perc olvasás

Művésznek és zeneterapeutának készül

Major Júlia fuvolán játszik, idén három rangos versenyen is részt vett.

Major Júlia nyolc éve fuvolázik, az idei tanévben három versenyen is kiemelkedően szerepelt. A 17 éves lány egy hete tért haza a Hódmezővásárhelyi Zenei Napokról, ahol rájött: ahhoz, hogy művész legyen, rengeteget kell még gyakorolnia.

Major Julcsi azért választotta a fuvolát, mert – az oboával ellentétben – nem kell szájba venni. Tetszett neki a hangszer szép csillogása, lágy hangját pedig gyönyörűnek találta. Így kezdődött a kapcsolat, ami – egyelőre úgy tűnik – egy életre szól.

– Nyolc éve járok a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol Jacsó Erika és Bálintné Horváth Erika tanárnők szívüket-lelküket beleadták a képzésembe – meséli Julcsi. – Szintén sokat köszönhetek zongorakísérőmnek, Bódás Zsuzsannának is.

Major Júlia fuvolán játszik, idén három rangos versenyen is részt vett.
Major Júlia fuvolán játszik, idén három rangos versenyen is részt vett.
Fotó: Németh Péter

A 2015/16-os tanévben a fiatal lány három versenyen vett részt: a győri Ifjú Muzsikusok Fesztiválján az aranyfokozat mellett nívó III. helyezett lett, egy csehországi nemzetközi versenyen különdíjjal jutalmazták, az I. Országos „Nyitni-Kék” Fuvolaversenyen pedig 1. helyezést érdemelt ki. Julcsi szeptemberben kezdi a 12. osztályt a Szent Orsolya-iskolában. Osztályfőnöke, Baracskai Éva támogatja a zenei pályán, ha szükséges, a tanórákról is elengedi. Valószínűleg tudja, hogy a tananyag pótlásával nem lesz probléma, hiszen az ifjú művészjelölt jó tanuló.

– Hálás vagyok a szüleimnek, akik minden lehetséges koncertre elkísérnek, biztatnak, helyettem izgulnak – folytatja Julcsi. – Nagy élményt jelentett számomra az egyhetes hódmezővásárhelyi zenei tábor. A legtehetségesebbek között megtapasztalhattam, rengeteg akarat és kitartás kell ahhoz, hogy valaki művész legyen.

Julcsi az érettségi után a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ezt követően pedig valamelyik zeneművészeti egyetemre szeretne jelentkezni. Nagyon érdekli a zeneterápia, szívesen vezetne be a zene rejtelmeibe egészen kicsi gyermekeket.

Major Julcsinak nagyon tetszik a fuvola csillogása és lágy hangja – a fiatal lány a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban szeretne továbbtanulni.

Legnépszerűbb cikkek