| 2018. június. 14. | 4 perc olvasás

Múzeumok Éjszakája: Egy karszalag, melyhez millió élmény jár!

Június 23-án, öt helyszínen egy tucat programmal várja a látogatókat a Soproni Múzeum. Tanítva szórakozás, szórakozva tanítás jegyében rengeteg izgalmas és interaktív programot kínál Sopron legnagyobb muzeális intézménye. Újdonságként idén a Soproni Múzeum valamennyi programjára érvényes 500 Ft-os karszalag megváltásával nyernek bebocsátást a programokra a látogatók.

A Múzeumok Éjszakája komoly múltra tekint vissza Sopronban, számos hagyománnyal bír, melyhez idén is hűek maradnak a szervezők, de újdonságokban sem lesz hiány. A jól értesültek bizonyára figyelemmel kísérik a Lenck-villa felújításának és a Múzeumnegyed kialakításának nagyszabású terveit, amely komoly kihívás elé állítja a csendesnek tűnő múzeumi életet. Ha szeretnének a kulisszák mögé pillantani, ne hagyják ki Dr. Tóth Imre múzeumigazgató Kapuzárási pánik címmel futó 18.30-as sétáját, melyben kiderül, milyen változások elé néz az intézmény a Múzeumnegyed munkálatai során.  

A Múzeumok Éjszakáján közös ünneplésre is várja a látogatókat a Soproni Múzeum. Az intézmény legifjabb állandó kiállítása újabb rangos szakmai elismerést nyert el a közelmúltban. Ennek apropóján hat órakor Az Év kiállítása 2018 táblaavatóra hívják a Macskakőt pártoló soproniakat, amit a Kerekítő gyerekkoncertje színesít majd Szabó-Bellán Tímea énekével, valamint Gyulai Melinda hegedűjátékával.  A történelmi kincskereső játékot idén is elindítja a gyermekmúzeum, de most kibővült új külsős múzeumi helyszínekkel. A kalandjáték rajt és célállomása a Macskakő, a játék előtt vagy után Ismerem a családom? - szórakoztató totóval is játszhatnak a szülők a gyerekekkel az Eggenberg-házban.

Ez boszorkányság? Dr. Németh Ildikó történész rendhagyó előadása 18.30-kor a várfalkertben kezdődik, melynek különlegessége, hogy az Ars Historica Társulat tagjai egy 17. századi boszorkányper résztvevőiként színesítik a hiteles történetet. Az est másik fénypontjának Bolodár Zoltán fotó-adattáros közkedvelt RETRO-Sopron produkciója ígérkezik. A 21.30-kor a Macskakőben kezdődő Kultúrcsaládok vetítettképes előadáson nem maradnak el a megszokott archív fotó-felvételek, de lesznek videós bejátszások és interjúk is neves soproni kultúrcsaládok tagjaival.

Mikor jártak utoljára a Stornó-gyűjteményben? Az est folyamán Teca néni rendhagyó tárlatvezetés indít 18.30-kor Mesélő Storno-gyűjtemény címmel. A Storno-szalon történelmi előadás és koncert helyszíne is lesz szombat éjjel. Osváth Ádám történész este 8-tól Skandallum! Botrányos családokról a történelemben címmel ad elő. 21.30-tól a Fő téri épület második emeletén a Klasszik duó, azaz Sárközi Gábor és Donyec László a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeinek koncertje csendül fel.

Az idén új helyszínként a Bécsi utcai Pék-házba is szerveztek programokat. Azért, hogy a vendégek mindenhova eljussanak, a ház már 5-kor kinyit, és fél órával később az evangélikus gyűjtemény vezetőjét, Dr. Krisch Andrást hallgathatják a Ponzichterek kenyere, pékek bora előadásával. Baranyai Konrád "Kurti Pácsi" zenés műsora hat órakor kezdődik, amit egy beszélgetés követ Szabadhegyi Zita moderálásával. A Ponzichter időutazás résztvevői Gimesiné Trackl Terézia, Hajduné Siklósi Zsuzsanna és Zügn Lajos.  

A Fabricius-ház Borlabirintus rendezvényén a látogatók egy térkép alapján fedezhetik fel a házat, és juthatnak az elrejtett borokhoz. Ha megtalálják, meg is kóstolhatják, sőt még egy kis kultúra is kapcsolódik hozzá - rövid előadások formájában. A Borlabirintus-borkóstolóra elővételben 5.900,-Ft/fő –ért válthatnak jegyeket a Tastevinoban a Várkerület 5. szám alatt.

A Tűztoronyból éjfélig pillanthatnak le a nyüzsgő belvárosra, a karszalag 18.00-23:30-ig teszi lehetővé a bejutást. A belépésre feljogosító karszalagok a rendezvényhelyszíneken, vagy elővételben a Storno-ház portáján vásárolhatóak meg 500,- Ft / fő áron.

Soproni Múzeum – Múzeumok Éjszakája 2018. június 23.

Belépő karszalaggal, mely megváltható a rendezvényhelyszíneken, vagy elővételben a Storno-ház portáján. Ára: 500,- Ft / fő. A karszalaggal a Soproni Múzeum valamennyi programja látogatható, a karszalaghoz járó bón beváltható egy zsíros kenyérre és egy pohár borra /szörpre a várfalkerti büfében.

 

Storno-ház, Fő tér 8. (nyitás 18.00-kor):

18.30: Kapuzárási pánik - Dr. Tóth Imre múzeumigazgató mesél a Múzeumnegyed munkálatairól a Storno- és a Tábornok-házban. Gyülekező: Tábornok-ház, részvétel érkezési sorrendben, max.  30 fő.

18.30: Ez boszorkányság? - Dr. Németh Ildikó előadása az Ars Historica Társulat közreműködésével - Várfalkert

18.30: Mesélő Storno-gyűjtemény – Teca néni tárlatvezetése - Storno-gyűjtemény

20.00: Skandallum! - Botrányos családok a történelemben - Osváth Ádám történész előadása - Storno-szalon

21.30 Klasszik duó - Sárközi Gábor és Donyec László a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeinek koncertje – Storno-szalon

Macskakő, Szent György u. 12. (nyitás 18.00):

18.00 Az Év Kiállítása a Macskakő! – táblaavató ünnepség

18.10 Kerekítő gyerekkoncert: Szabó-Bellán Tímea - ének, Gyulai Melinda - hegedű

18.00-21.00 Kincses útilapu - kalandjáték a történelmi belvárosban, rajt és célállomás a Macskakő / Ismerem a családom? - szórakoztató totó

21.30 RETRO-Sopron: Kultúrcsaládok - Bolodár Zoltán vetítettképes előadása

Pék-ház, Bécsi u. 5  (nyitás 17.00):

17:30 Ponzichterek kenyere, pékek bora - Dr. Krisch András előadása

18:00 "Kurti Pácsi" - Baranyai Konrád zenés műsora

18:30 Ponzichter időutazás - beszélgetés Gimesiné Trackl Teréziával, Hajduné Siklósi Zsuzsannával és Zügn Lajossal

Fabricius-ház, Fő tér 6.:

20.00: Borlabirintus – borkostóló a TasteVino-val. A program külön belépővel látogatható, mely megvásárolható a TasteVino Vinotékában (Sopron, Várkerület 5.); 5900,- Ft / fő

Tűztorony:

Nyitva 10.00-tól. 18:00 óráig rendes belépővel látogatható. Karszalaggal 18.00-00.00 óráig látogatható, kasszazárás 23.30-kor.

 

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják, a legfrissebb információkért keresse fel a Soproni Múzeum honlapját: www.sopronimuzeum.hu

Legnépszerűbb cikkek