| 2017. szeptember. 25. | 2 perc olvasás

Múzeumpedagógiai díjat kapott a soproni gyermekmúzeum

Múzeumpedagógiai nívódíjat kapott a soproni Macskakő Gyermekmúzeum állandó kiállítása, amely a pályázatot meghirdető Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Módszertani Központja szerint tudományos, ismeretátadó, feldolgozó, valamint aktív közösségi és szabadidős szerepet egyaránt betölt.

A módszertani központ tájékoztatása szerint a legrangosabb szakmai elismerést azok az intézmények kaphatják meg, amelyek múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kiemelkednek a múzeumi ismeretátadásban.


fotó: Leczovics Zsolt

A kiállítótérből és egy múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiségből álló Macskakő Gyermekmúzeum 2017 januárjában nyílt meg. Állandó kiállítása régi korok emberének mindennapi életét mutatja be, egykor és ma használatos tárgyakon keresztül. 

A múzeumlátogatás élményét ugyanakkor az 5-12 éves korú gyermekek szemszögéből közelíti meg, és funkcionálisan, méreteiben egyaránt az ő életkori sajátosságaikhoz igazodik, témájában pedig az általuk ismert napi tevékenységekhez kötődik. Lakomázhatnak például egy ókori ebédlőasztalnál, kezükbe vehetnek múlt századi játékokat, de beülhetnek egy százéves iskolapadba is.     

Tóth Imre, a gyermekmúzeumot fenntartó Soproni Múzeum igazgatója kiemelte: a nívódíj visszaigazolása annak a gondolatnak, hogy a gyermekeket érdemes bevezetni a múzeum világába, és ez a közösségi tér mintaadó kezdeményezés. Nálunk jól érzik magukat a gyerekek - fogalmazott.     

A gyermekmúzeumban jelenleg a gyermek- és ifjúsági regényeket jegyző, 2010-ben elhunyt G. Szabó Judit emlékkiállítása látható. Martos Virág múzeumpedagógus felidézte: télen járt a soproni írónő egykori otthonában, és válogathatott személyes tárgyai közül, így került például G. Szabó Judit egyik szemüvege, írógépe, pöttyös bögréje a múzeumba. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek