| 2020. április. 14. | 1 perc olvasás

Nagy István: A legfontosabb cél a mezőgazdasági munkaerő biztosítása

Javaslatcsomagot állítottak össze az agrárminisztérium, mely emellett a magyar termékek preferálását szorgalmazza – egyebek közt erről is beszélt Nagy István agrárminiszter az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Komoly gondokat okoz az idénymunka hiánya a mezőgazdaságban – mondta Nagy István agrárminiszter az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Minden ágazat bevétele függ a turizmustól, ezért helyzetük most nehéz. A járvány a dísznövény termesztőket is a lehető legrosszabbkor érte, ezért őket is bevonják a kormány kiemelt támogatási programjába.

A legfontosabb cél a mezőgazdasági munkaerő biztosítása

„A mezőgazdaságban dolgozók erejüket megfeszítve, mindennap teszik a dolgukat, vetnek, etetik a jószágot, mindezekért nagy köszönet.

Hálásak vagyunk az élelmiszeriparban dolgozóknak is és a kereskedelemben, logisztikában dolgozóknak is. Nekik köszönhetően mindnyájuk asztalára kerülhet étel” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Nagy István hozzátette, Magyarország élelmiszer-előállítása a magyarok ellátásának legfontosabb pillére. A legfontosabb cél ezért a mezőgazdasági munkaerő biztosítása.

Mindezeket pedig elősegíti a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, melyek hatalmas segítség a 300 ezer agrárvállalkozásnak is – fűzte hozzá.

Több új javaslatot is tett az agrárminisztérium az ágazat védelméért.

Az egyik legfontosabb, hogy az agrár Széchenyi-kártya keretében a legkisebb termelők számára megduplázzák a felvehető hitel maximumát, 100 millióról 200 millió forintra. Emellett a hitelek kamattámogatása 100 százalékos lesz.

A bor-, szőlőtermelők, pálinka-előállítók, kisüzemi sörfőzdék és a vadgazdálkodási vállalkozások pedig június végéig mentesülnek a munkavállalóik közterhének megfizetése alól.

„A legfontosabb az ember és mindaz a munka, amit gazdáink elvégeznek” – emelte ki az agrárminiszter.

 

Borítókép:Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek