| 2021. április. 24. | 2 perc olvasás

Nagy sikerrel működik a ruhacsere a vásárcsarnokban

Környezettudatos hölgyek önkéntes alapon szervezkedni kezdtek városunk fenntartható fejlődése érdekében: több más kezdeményezésük mellett ruhacsere programot indítottak –, ami a járvány miatti kisebb szünet után – ismét óriási érdeklődésre tart számot.

Az AddTovább ruhacsere program ötlete Almási-Thomka Orsolya fejéből pattant ki. Januárban állították fel az első sztendert a Kertvárosi Vásárcsarnokban, Pfeiffer Judit Dekagramm nevű csomagolásmentes boltjában. A kezdeményezéshez Borosné Bognár Petra is csatlakozott, úgyhogy várhatóan a közeljövőben az Élet-Vár Közösségi Térben is lehet majd csereberélni.

-A Zöld Kezek nevű facebook oldalunkon belül létrehoztunk egy Addtovább elnevezésű zárt csoportot, melyhez – néhány kérdés megválaszolásával – bárki csatlakozhat – meséli Orsi. – Itt hirdetjük meg azokat az időpontokat, amikor ruhákat veszünk át: kizárólag kifogástalan, gyűrődésmentes állapotú, frissen mosott darabokat. Az elmúlt hónapok arról tanúskodnak, hogy a legtöbben megértették az elgondolásunk lényegét: a nem hordott darabok ne a szekrényben álljanak vagy a kukában végezzék, mert lehet, hogy valaki még örömmel hordaná őket.

Egy személy legfeljebb öt ruhadarabot adhat le, melyekért kap egy kupont a leadott holmik számával, és helyettük az üzlet nyitva tartási idejében választhat ugyanannyit.  Mivel a beváltás nincs időhöz kötve, aki a héten leadott ruhák között nem talál neki tetszőt, az akár később is beválthatja. A program lényege a csere, a körforgás beindítása, a távlati cél pedig az, hogy minél több, az oldal profiljához illő vállalkozás csatlakozzon a kezdeményezéshez, hogy a kuponok boldog tulajdonosainak több helyen nyíljon lehetőségük a kincsvadászatra.

-Az elmúlt néhány hónapban annyira beindult a cserebere, hogy a Dekagrammban lévő árut folyamatosan tudtuk frissíteni – folytatja Orsi. – Jó kis közösség kezd szerveződni, sokan képeket is küldenek, egy hölgyet például annyira megihletett egy nálunk talált darab, hogy íjász ruhát varrt belőle magának. Reméljük, hogy az újraindítás után az összegyűlt ruhákból havonta-két havonta lesz alkalmunk börzét is tartani, amikor is amolyan turkálós hangulatban mindenki beleáshatja magát a ruhakupacokba.

Orsi, Arhoffer Vivien, Holló-Imrik Erika, Bányai Klaudia, Guba Yvette és Pfeiffer Judit, a hulladékmentes életforma elkötelezett hívei a Zöld Kezek csoportból egyesületet szerveznek. Számtalan remek tervük van, és örömmel várják a városunk „zöldítéséért” tenni vágyókat. Szeretnének egy jól együtt mozgatható, tömör közösséget létrehozni, melynek tagjai helyi szinten segítik egymást a zöld témákhoz való hozzáférésben.


Fotók:Fodor Regina

Legnépszerűbb cikkek