| 2023. március. 10. | 2 perc olvasás

Nagy sikerrel zárultak a Demencia Információs Órák Sopronban

Befejeződött a Katolikus Szeretetszolgálat által életre hívott Demencia Információs Órák elnevezésű rendezvénysorozat Sopronban. A 12 alkalmas, demenciáról szóló információs órákat hatalmas érdeklődés övezte.

Az előadássorozat zárórendezvényét pénteken tartották a megyeháza dísztermében. Németh Zoltán, a Demencia Információs Órák soproni szervezője felhívta a figyelmet arra, hogy a demencia egyre több embert érint világszerte és hazánkban is, ezt jól mutatta az a várakozáson felüli érdeklődés is, ami az előadássorozatot kísérte.

fotó: Griechisch Tamás
A 12 alkalmas DIÓ rendezvénysorozat legfőbb célja az volt, hogy hasznos és kézzelfogható információkkal segítsük a demenciával élő személyek hozzátartozóit, megkönnyítve ezzel mindennapjaikat.

A fél éven át tartó program szeptember 21-én, az Alzheimer Világnapján kezdődött el. Az előadások rendkívül népszerűek voltak, alkalmanként 25-40 fő volt kíváncsi a demenciával kapcsolatos alapismereteket bemutató programsorozatra– mondta Németh Zoltán, a DIÓ-projekt soproni szervezője.

fotó: Griechisch Tamás

A DIÓ-projekt a Katolikus Szeretetszolgálat, a soproni önkormányzat és a Soproni Szociális Intézmény együttműködésének eredményeként valósult meg. A szervezők munkáját Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője is méltatta.

Nagy sikerrel zárult Sopronban a Demencia Információs Órák rendezvénysorozat. A programnak köszönhetően a betegségben érintettek és a hozzátartozóik is számos hasznos ismerettel gazdagodtak.

 - tette hozzá Barcza Attila.

fotó: Griechisch Tamás

A Családügyi Államtitkárság nevében Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

A nagyszülők aktívan részt vesznek a családok életében, ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet az időseket és a hozzátartozóikat is érintő problémára, a demenciára

– fűzte  hozzá Nagy-Vargha Zsófia.

Az órákon visszatekintettek a betegséggel kapcsolatos alapismeretekre, és az érintettek közvetlen környezetének, családtagjainak feladatait és egyben kihívásit is középpontba helyezték. A családi szerepek változása mellett szó volt többek között a gondozáshoz kapcsolódó pozitív attitűdökről. Ötleteket kaphattak az érdeklődők, hogy kihez fordulhatnak segítségért, vagyis milyen külső erőforrásokat mozgósíthatnak a családok, és miként tudják bevonni a gondozásba a család fiatalabb generációit.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek