| 2018. december. 1. | 2 perc olvasás

Nagy sikerű koncertet adott a Kaláka az Esterházy-kastélyban

Az alakulása 50., jubileumi évébe lépő Kaláka a költészet és zene egyedi élményét adta közönségének az fertődi Esterházy-kastély adventi koncertsorozata első eseményén, a Marionett-színházában.

A teltházas közönség az élő zene semmivel sem pótolható élményével gazdagodva élhette át mindazt, amit Kányádi Sándor a Kaláka 25 éves jubileumára írt: az együttes "elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”. A váratlanul megbetegedett Radványi Balázst az együttes professzionizmusa kiváló módon kiváltotta, a nézők művészi élményben nem szenvedtek hiányt. 

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Az Kaláka együttes tagjai és hangszereik:
*Becze Gábor:* nagybőgő, gitár
*Gryllus Dániel:* furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató
*Gryllus Vilmos:* cselló, gitár, charango, koboz, doromb
*Radványi Balázs:*mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

Költészet és zene: Dalok régi és mai, magyar (közöttük számos határainkon túl élő) és más nemzetiségű költő versére. A Kaláka 30 lemezt jelentett meg dalainak száma kb. 1000. Filmzene: A „Magyar népmesék” c. világszerte bemutatott, immár száz epizódból álló sorozat zenéi, „Magyar mondák”, „Mesék Mátyás királyról” stb.

A Kaláka- gyermekkoncerteken a gyerekek nem csak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. Mivel a muzsikusok mind a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy zenei általános iskolába jártak, e zenei nevelés igazolói és tudatos használói. A hangversenyeken a bemutatják különleges hangszereiket. Turnéik során más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak.

Külföldi turnék, folkfesztiválok, költészeti fesztiválok: Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Chile, Csehország, Csehszlovákia, Dánia, Dél-Korea, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, India, Japán, Jugoszlávia, Kanada...

A Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat. 

Legnépszerűbb cikkek