| 2023. január. 4. | 1 perc olvasás

Nagy-Vargha Zsófia: a családok támogatása kiemelt cél marad

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja - mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Kifejtette: a rendszer több eleme az önálló életkezdést, munkaerőpiacra lépést segíti, ilyen például a 25 év alattiak egy éve életbe lépett szja-mentessége. Ez a kedvezmény idén január 1-jétől a 30 év alatt gyermeket vállaló nőkre is kiterjed, akiknek a diákhitelt sem kell visszafizetniük - idézte fel a helyettes államtitkár.
A fiatal tehetségeket nemzeti tehetséggondozó program segíti, az ifjúsági szervezetek pedig pályázhatnak a gyermek- és ifjúsági alapprogramokra. A KRESZ és nyelvvizsga díját az állam 25 ezer forintig visszatéríti 20, illetve 35 éves korig, de gyermek születése esetén megszűnik a kedvezmény életkori határa - ismertette Nagy-Vargha Zsófia.
Családi otthonteremtési kedvezményben - csok, falusi csok - csaknem minden 4. család részesült, továbbá babaváró hitel, egy szabadon felhasználható kamatmentes kölcsön is segíti a gyermekvállalást - tette hozzá.
Nagy-Vargha Zsófia azt mondta, most már az a cél, hogy minél előbb megszülessen az első gyermek a családokban.
Az elmúlt 12 évben egy komplett, rugalmas, kiszámítható családtámogatási rendszer jött létre, melynek megőrzése fontos. Nem kell attól tartani, hogy valamelyik eleme hirtelen megszűnik - közölte Nagy-Vargha Zsófia.

Legnépszerűbb cikkek