| 2021. november. 16. | 2 perc olvasás

Nagycenk és Tisno: munkakapcsolat volt, testvértelepülés lett

Testvértelepülési és együttműködési megállapodást írt alá Nagycenk és a horvátországi Tisno. Kapcsolatuk már több évre tekint vissza, most még szorosabbra fűzik a szálakat.

Szent Márton, Tisno védőszentje, nevenapján minden évben nagy ünnepséget tartanak a gyönyörű tengerparti településen. A szorosabb együttműködés reményében idén Nagycenk vezetését is meghívták, s az ünnep alkalmából hivatalossá tették kapcsolatukat. Csorba János polgármestert Lukács Zsuzsanna képviselte.

- Nagycenk 2014 óta van kapcsolatban Tisnoval, egy nemzetközi szervezethez tartozunk, az az European Charter of Rural Communities-hez. Évről évre lett szorosabb és barátibb a viszony a két település között, volt közös kiállításunk és több EU-s projektben is együtt vettünk részt. Nagycenk és Tisno lakói egyaránt úgy érezték, hogy ideje hivatalossá, s egyben szorosabbá tenni ezt a kapcsolat - mondta el Lukács Zsuzsanna önkormányzati képviselő, aki horvát kollégájával, Karlo Klarin képviselővel sokat dolgozott a szerződés létrejöttén.

Karlo Klarin, Lukács Zsuzsanna, Kristijan Jareb kézjegyükkel látják el a megállapodást.
Karlo Klarin, Lukács Zsuzsanna, Kristijan Jareb kézjegyükkel látják el a megállapodást.
fotó: Nagycenk Önkormányzata

A két település írásba foglalt megállapodása szerint a jövőben aktívan együttműködnek számos témában, különösen a kultúra, a művészet, az idegenforgalom és a sport területén. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy  polgáraik és közösségeik egymásra találjanak, közöttük információ és tapasztalat cserélődjön, emberi, baráti  kapcsolatok alakulhassanak. Ugyanígy elő akarják segíteni a vállalkozók, az egyesületek, az intézményeik  közötti kapcsolatok kibontakozását.

A szerződést Kristijan Jareb, Tisno polgármestere és Lukács Zsuzsanna, Nagycenk képviselője írta alá rendkívül ünnepélyes külsőségek mellett. Nagycenk horvát testvértelepülése megadta a módját, a ceremónián részt vett az ország államfője, Zoran Milanović is.

Tisno-ba valószínűleg szívesen utaznak majd a nagycenkiek, hiszen gyönyörű település. A turisták által kedvelt Šibenik központjától alig több mint húsz kilométerre, Dalmácia középső részén, részben a Tisnoi-félszigeten, részben a Murter-szigeten fekszik. A település két részét elválasztó Murteri-csatorna mindössze 38 méter széles és 1832 óta köti össze egy felnyítható híd.

Karlo Klarin, Tisno képviselője, Zoran Milanović államfő és Lukács Zsuzsanna, a nagycenki képviselő-testület tagja az ünnepségen.
Karlo Klarin, Tisno képviselője, Zoran Milanović államfő és Lukács Zsuzsanna, a nagycenki képviselő-testület tagja az ünnepségen.
fotó: Nagycenk Önkormányzata

Borítókép; Nagycenk Önkormányzata

Címkék: Nagycenk

Legnépszerűbb cikkek